„Každé léto zaměstnáváme zhruba stovku brigádníků. Většina z nich působív oblasti automotive," říká Tomáš Prokop z bakovské pobočky personální společnosti DP Work. Ta podle něho díky smlouvě uzavřené s Odborovým svazem Kovo dokáže nabídnout brigádníkům hodinovou mzdu až 150 korun za hodinu. To už je částka srovnatelná s platem kmenových zaměstnanců automobilky Škoda Auto.

Nejčastěji o sobě prý studenti dávají vědět na přelomu dubna a května, kdy začínají uvažovat, jak v létě naloží s volným časem.

Most v Dražicích nedaleko Benátek nad Jizerou přišel ve středu o zábradlí, proto musel být pro veškerou dopravu uzavřen.
Na most v Dražicích musí peníze najít kraj

Zatímco na Mladoboleslavsku představují brigády v automobilovém průmyslu nejzajímavější a také nejlukrativnější příležitost, v jiných částech středních Čech to mají brigádníci složitější. Jistotou bývá roznášení novin a letáků, za které ale bývá slabší výdělek. Na Nymbursku se studenti nechávají zaměstnávat například ve sklárnách, na Mělnicku často doplňují zboží v marketech.

Poděbradské sklárny, které patří mezi největší zaměstnavatele na Nymbursku, chtějí v létě zaměstnat přibližně dvacet studentů. „Nabízíme krátkodobé brigády zejména na úseku expedice při balení výrobků, případně i ve strojním oddělení," říká Kateřina Horsinková z personálního oddělení podniku, kde je o brigády zájem.

Hůř je na tom jeden z největších zemědělských producentů na Nymbursku, firma Bramco ze Semic. „Pořádáme každý rok nábory na sezonní brigády, ovšem prakticky nikdo se nepřihlásí. A když někdo přijde, tak rovnou řekne, že nechce pracovat rukama," říká zaměstnankyně sekretariátu vedení firmy. Zájemce o práci na poli nebo ve skladu prý ještě nikdy neodmítli, ze strany Čechů ovšem není zájem. Proto si vypomáhají brigádníky z jiných zemí, například z Ukrajiny. „Potřebujeme brigádníky, kteří by pracovali nejlépe tři měsíce. Pěstujeme různé druhy zeleniny i brambor, takže si každý umí představit, o jakou práci jde. Ti, kteří jezdí pravidelně, jsou například zručnější při svazkování ředkviček. Sezona začíná v květnu," připomíná zaměstnankyně Bramca.

Zřejmě rekordní účast má letošní motorkářský sraz v Poděbradech, který každoročně na zahájení sezony pořádá Harley-Davidson Club Praha. Tentokrát se stroje nevešly na náměstí a kolonádu, takže pořadatelé je museli odklonit na náměstí T.G.M. a do všech při
Tisíce lidí a motorek zaplnily Poděbrady

Podle Veroniky Jirkůz mělnické společnosti, která pořádá školy v přírodě nebo příměstské tábory pro děti, se mohou studenti stát instruktory. A za práci při pětidenním pobytu dostat plat 2400 až 3200 korun. „Odměna závisí na délce pobytu a kvalitě odvedené práce," vysvětluje Veronika Jirků.

Brigády v Mělníku nabízí i obchodní řetězec se zahradním zbožím, jde o práci ve skladu nebo montování nadzemních bazénů. Brigádníkům tam dávají devadesát korun za hodinu.

Studenti si zpravidla musí sehnat brigády sami. Úřady právě jsou v tomto ohledu nápomocné spíše zaměstnavatelům, kteří pracovní síly hledají.

Někteří podnikatelé ovšem před koncem školního roku úřad práce navštíví a na jeho nástěnku umístí nabídku brigády.

Oslovení studenti se však shodují, že velký význam mají při shánění dočasného zaměstnání osobní kontakty a známosti. Podotýkají přitom, že o manuálně náročnou práci příliš zájem nemají.

Na kolik si brigádníci o prázdninách přijdou? Záleží na regionu, rozsahu práce i její náročnosti. V případě roznosu letáků jde většinou o několik set korun, v mladoboleslavské automobilce lze však za den vydělat i více než dvanáct set korun.

Kdo by neznal Maikoland, poctu fotbalovému klubu SK Slavia Praha?
OBRAZEM: Maikoland díky dobrovolníkům opět zazářil červenou a bílou