Členové spolku, kteří se před lety pro drnovský objekt nadchli, se od počátku snaží o zvýšení jeho atraktivity a návštěvnosti, proto průběžně doplňují inventář. „Když jsme to tu poprvé viděli, řekli jsme si, že by byla ohromná škoda, aby vše skončilo úplnou devastací, jako v případě mnoha vojenských objektů. To jsme nechtěli dopustit. V našem snažení nás tehdy velmi podpořil někdejší starosta Slaného Ivo Rubík, kterému se myšlenka vytvořit zde muzeum velmi líbila,“ říká hlavní iniciátor spolku Bunkr Drnov Matěj Louda.

V roce 2009 bylo vše na počátku, v objektu nebyla voda, elektřina a neustále se zde rabovalo. Bylo potřeba areál intenzivně zabezpečit a vytvořit i nové rozvody.

V Družci se konala tradiční pouť.
OBRAZEM: V Družci se konala tradiční pouť

A co je tu letos nového? Už před vchodem mohou návštěvníci obdivovat úplnou novinku, jíž je raketový komplex, získaný do trvalé zápůjčky z vojenského historického ústavu. Nově lze díky Českým drahám využít zvýhodněné jízdenky z vlaku Cyklohráček. V bunkru je kompletní zázemí, návštěvnické centrum a jezdí sem i delegace ze zahraničí. Naposledy třeba až z Mexika.

Matěj Louda, který je tu zároveň průvodcem, říká, že se v podzemí kdysi ukrývalo přísně střežené vojenské tajemství. Objekt používala armáda jako velitelské stanoviště 71. protiletadlové raketové brigády, 56. radiotechnického praporu a naváděcího stanoviště. Bunkr sloužil vojákům v letech 1985 až 2003. Z Drnova byla celé roky zajišťována bezpečnost vzdušného prostoru nad Prahou. Poté, co Česká republika vstoupila do NATO, zanikla potřeba střežit vzdušný prostor a vše bylo odtajněno.

„V současné době si zde návštěvníci mohou zblízka prohlédnout například sovětské rakety systémů S-75 Volchov, S-125 Něva, S-200 Vega a 2K12 Kub. Lidé mají možnost vidět také zázemí vojáků, předměty denní potřeby, vše je tak, jakoby vojáci místnost právě opustili,“ dodává Matěj Louda.

Starokladenský pivovar v Kladně na třídě ČSA. Bez klubové karty se dovnitř nedostanete. Kuřákům vstup povolen!
Protikuřácký zákon: hospody se vylidňují

Čapí trojčata byla okroužkována, zanedlouho se budou muset naučit létat.
V Kačici na komíně hnízdí čapí trojčata

Otevírací doba

Dříve bylo otevřeno pouze o státních svátcích. Letos, až do 16. září je nově otevřeno každou sobotu.

O prázdninách, do 28. července, také každou neděli od 12 do 15.30 hodin. Rezervace je předem možná.