Vůně čokolády a hranolek. Pohodová předvánoční atmosféra se spoustou ozdobených stromků a vánočních světýlek. Nekonečné haly mezi příletovými prostorami a pásem s přijíždějící bagáží. Stovky elegantních, většinou usmívajících se lidí všech barev. Tak si pamatuje bruselské letiště autor těchto řádků při příletu před více než dvěma lety.

Lidé, kteří se pohybovali na stejných místech v úterý ráno, si budou bruselské letiště pamatovat úplně jinak. Někteří si ho dokonce nebudou pamatovat vůbec, protože jejich život během vteřiny právě v těchto místech skončil. „Všude byla krev, lidé křičeli a utíkali. Zavládl chaos a strašný strach," popsal jeden ze svědků událostí situaci na letišti bezprostředně po teroristických výbuších.

Podle informací zpravodajských agentur, které byly 
k dispozici v úterý dopoledne, zemřelo na letišti na následky výbuchu čtrnáct lidí. Dalších dvacet lidí zemřelo v centru metropole po dalších bombových útocích v metru. Ve městě zavládl chaos, zastavila se doprava. Média vyzývala, aby lidé zůstali tam, kde momentálně jsou, a nikam se nepřemísťovali. Úřady požádaly, aby obyvatelé Bruselu komunikovali prostřednictvím sms zpráv a sociálních sítí. Aby netelefonovali, protože sítě byly přetížené.

K situaci se pro Deník vyjádřil i bývalý europoslanec z Lysé nad Labem Hynek Fajmon, který v Bruselu strávil deset let. „Bombové útoky v Bruselu jsou aktem brutálního terorismu. Chtěl bych vyjádřit soustrast všem příbuzným obětí. Rozmístění a načasování útoků směřuje k vyvolání paniky a co největších lidských obětí. To je třeba důrazně odsoudit," uvedl Hynek Fajmon a dodal, že pachatele je nutné brzy najít. „Tito lidé nám vyhlásili válku a mělo by s nimi být zacházeno jako s válečnými zločinci. Pokud se pachatele podaří zadržet živé, měli by dostat doživotní tresty. V případě takovýchto činů bych se přimlouval za obnovení trestu smrti," doplnil bývalý europoslanec.

Na situaci po útocích 
v Bruselu reaguje i česká policie. Chystá podobná opatření, jaká byla zavedena po útocích v Paříži. Potvrdil to kriminalista Marek Šmíd. „V tuto chvíli nemáme aktuální poznatky, že by u nás hrozilo podobné nebezpečí útoků. Nicméně budeme aktivovat informační zdroje a důkladněji prověřovat místa, kde se schází větší skupiny obyvatel," řekl Marek Šmíd.
Na stáži v Evropském parlamentu v Bruselu byli před třemi lety i bývalí redaktoři Deníku Olga Vendlová, tehdy Havránková a Lukáš Trejbal.

Olgu Vendlovou zpráva o útocích v Bruselu zaskočila: „Vnímám to jako útok na baštu mírového soužití evropských zemí, civilizovaného světa. Náhodné útoky na bezbranné lidi rozhodně nepatří k civilizované komunikaci, ale bohužel patří k dnešnímu světu. Tyto útoky čím dál naléhavěji tlačí Evropu k rozhodné reakci."

Vzpomínku na Brusel připojil i Lukáš Trejbal: „Zapůsobil na mě trochu studeně. Tehdy během mého třídenního pobytu snad nepřestalo pršet. Výbuchy se mě hluboce dotkly, ale bohužel je to při vzpomínce na útoky v Paříži poslední dobou blbá realita. Je to naprosto mimo mé mírumilovné chápaní světa."

Událost pochopitelně plní sociální sítě i v Čechách. Na útoky okamžitě reagoval na facebooku i současný europoslanec Jaromír Štětina: „To je právě snaha teroristů rozsévat strach a zničit pověst Bruselu jako kosmopolitního moderního města. Navzdory teroru Brusel zůstává barevným multikulturním městem pro život. Bruselani si to nenechají vzít."

Vůně čokolády a hranolek má od úterý v Bruselu hořkou příchuť. Odhodlání nenechat se terorem zastrašit už během odpoledních hodin začalo převládat nad zoufalstvím a bezmocí z rána. Okamžitě reagoval jeden z karikaturistů, který netradičně zobrazil symbol Bruselu. Čůrajícího chlapečka na samopal.