Předseda Ústřední odborné komise Miloslav Martinec minulý týden varoval chovatele na webových stránkách Českého svazu chovatelů. „Aktuálně se hromadné úhyny vyskytly na řadě míst středních Čech, konkrétní zprávy máme například z Mladoboleslavska,“ upozorňuje Martinec.

Králičímu moru je možné předcházet. Tajemník Ústředního výkonného výboru Českého svazu chovatelů David Rameš doporučuje králíky očkovat. „Řádně vakcinovaný chov, který je jinak zdravý, si s nákazou poměrně bezproblémově poradí a u zvířat jsou zaznamenávány jen minimální ztráty,“ tvrdí Rameš. Dále konstatuje, že nezbytné je i dodržování zoohygienických podmínek. Každému zájemci by měli potřebné informace o prevenci poskytnou veterinární lékaři. „Členové Českého svazu chovatelů jsou v problematice dlouhodobě vzděláváni,“ doplňuje Rameš.

Miro Žbirka.
Mezi hvězdami vinobraní budou Miro Žbirka nebo Tatabojs

Potíže aktuálně zaznamenávají i chovy, které jsou proti králičímu moru očkované. U kojených králíčat chovatelé zaznamenávají stoprocentní ztráty, nicméně vakcinovaní králíci dokázali nemoc ustát. Dle Martince je za viníka považována právě modifikovaná forma králičího moru. „Nemoc se může šířit prachem, vzdušným prouděním, čili se odkudkoli může dostat kamkoli. Obranou může být „uzavření chovu,“ říká Rameš.

Na výstavě ve Mšeně u Mělníka organizátoři zaznamenali poloviční účast chovatelů proti roku 2016. Onemocnění ale nepokrývá paušálně celou zemi. Jedná se pouze o některé lokality. „V případě uspořádání výstav v místech prostých nákazy není s takovýmto konáním problém. Konkrétní informace o tom, jestli nějaká rizika v okolí jsou, mohou chovatelé zjistit od svého veterinárního lékaře. Ten by měl mít o případných onemocněních ve své lokalitě přehled,“ uzavírá Rameš.

Mělnická radnice.
Mělničanům podle průzkumu nestačí úřední hodiny radnice

Králičí mor je silně nakažlivé onemocnění, které často končí úhynem většiny zvířat v chovech. U běžného typu může být příznakem nemoci náhlá smrt, v posledních letech se ale Evropou šíří nová verze s delším průběhem nemoci a shodnými následky. Králíci mohou být slabí a malátní, nežerou, krvácejí z nosu a modrají jim sliznice. Vir zasahuje játra, plíce a další orgány.

Martina Ivanová