Nejběžnější přestupkem je špatné parkování. Zkušenosti s tím mají strážníci ve všech městech.

Podle ředitele Městské policie v Mnichově Hradišti Petra Koženého přitom chybně parkující řidiči používají běžné i hodně nápadité výmluvy.

„Pamatuji si na pána, který při pozdějším placení pokuty vysvětloval, že poplatek za parkování neuhradil, protože to nestihl. Měl prý střevní potíže a na záchod to stihl jen tak tak," vzpomíná šéf strážníků.

Špatné parkování, nevyhovující dopravní situace v ulicích, špatný stav chodníků, potřeba běžné úpravy zeleně a komunikací a jejich včasný úklid byly hlavními tématy dvou prvních letošních setkání občanů s radními města Nymburk.
Nymburákům vadí parkování a špatný stav chodníků

V Mladé Boleslavi sice počet pokut za parkování loni klesl, stále však jde o nejčastější prohřešek. Podle šéfa strážníků Tomáše Kypty se výše pokut pohybuje mezi stokorunou až tisícovkou. „Záleží na závažnosti přestupku. Rovněž přihlížíme k tomu, zda už pachatel nějaký přestupek v minulosti spáchal," připomněl Kypta.

Najdou se však i mnohem kurióznější přestupky, za které padají pokuty, než je parkování.

Mělničtí strážníci nedávno zasahovali v parku u základní školy v Jungmannových sadech, kde měl podle svědků masturbovat neznámý muž. Přímo při činu ho sice nepřistihli, při prokazování totožnosti se jim ale přiznal.

Pokutu lze dostat i za zdánlivé drobnosti. Zkušenost s tím má žena z Mladé Boleslavi, která na jaře odložila pytel s odpadky z domácnosti před jedním z místních hotelů. A znečistila tím veřejné prostranství. Na místě zaplatila pokutu a pytel si musela odnést.

Stavba s několika přezdívkami, Amerika, Hold nebo Teherán.
O demolici Ameriky rozhodne referendum

Horší to podle vedoucí nymburské městské policie Simony Lazarové bývá s chovateli psů, kteří na chodnících nechávají výkaly svých zvířat. „Pokud hlídku přímo vidí, tak po psech uklízejí. K pokutám dochází pouze v případě, že takového člověka objevíme na kameře a můžeme mu to prokázat," řekla Lazarová.

Smutným faktem je i to, že strážníci občas udělují pokuty, které pachatelé přestupků nikdy nezaplatí. „Jde o pokuty udělené při drobných krádežích v obchodech, kterých se dopouštějí lidé z nejslabších sociálních vrstev. Ty není nikdo schopen vymoci," potvrdila Lazarová.

Pokuty všude putují do městské kasy. V Mladé Boleslavi se loni vybralo přes dva a půl milionu korun. Přestože jde o vysokou částku, v porovnání s předchozím rokem klesl počet přestupků i pokut zhruba o tři tisíce. „Velkou zásluhu na tom má projekt Bezpečné město," připomněla mluvčí magistrátu Šárka Charousková a dodala, že pokut za parkování bylo loni nejméně za posledních pět let.

Ilustrační foto. Rekonstrukce mostu v Benátkách nad Jizerou
Dražický most čeká oprava, benátecký bude až druhý

Právě k tomu, že je většina pokut uložena za dopravní přestupky, přihlížejí v Nymburce. „Částku vybranou na pokutách se snažíme vrátit do dopravy, například investicemi do obnovy vodorovného dopravního značení," řekl starosta Pavel Fojtík.

Trochu jinak to řeší v Mělníku. Starosta Ctirad Mikeš vysvětlit, že se peníze z přestupků dělí na tři části a rozdělují se následně na podporu sportu a kultury i na dopravu.

Výše vybraných pokut závisí na velikosti města a počtu strážníků. Proto se nedá srovnat částka, kterou do rozpočtů přispívají strážníci různých měst. V Boleslavi vybrali za minulý rok na pokutách přes 2,6 milionu korun, zatímco v Nymburce nebo Poděbradech kolem sto padesáti tisíc a v Mělníku dvě stě čtyřicet tisíc s tím, že stejně jako v Poděbradech v ní nejsou zahrnuty pokuty z měření rychlosti radarem. 

Čtyři vzrostlé stromky poničili neznámí vandalové o víkendu v Havlíčkově ulici v Nymburce.
Vandalové poničili mladé stromky v Nymburce

Pokuty vybrané v loňském roce
Nymburk (14 979 obyvatel) 145 tisíc korun
Poděbrady (14 219 obyvatel) 162 tisíc korun
Mělník (19 230 obyvatel) 242 tisíc korun
Mladá Boleslav (44 199 obyvatel) 2,66 milionu korun