Podle nich totiž zákon jen přinesl velké nepříjemnosti mezi lidmi, vyhnal kuřáky na zahrádky a na ulice. V horkých dnech se nekuřáci hádají s kuřáky o volná místa na zahrádkách, přitom vnitřní nekuřácké prostory zejí prázdnotou.

Takovou zkušenost má například Vladimír Hanus, dlouholetý provozovatel Cihelna baru v Mělníku, který je vyloženě nočním podnikem, kde si lidé byli zvyklí dát k alkoholickým nápojům cigaretu. Teď musí chodit na zahrádku, kterou z velké části zaberou nekuřáci, protože nechtějí sedět uvnitř. „Otevíráme v šest večer a během chvilky je zahrádka plná nekuřáků. Kuřáci, kteří podle zákona mají být venku, nemají kde sedět,“ zlobí se Hanus, podle kterého právě noční bary a hospody měly být ze zákona vyjmuté.  „Nechodí sem žádné matky s kočárky, kojící matky, ani lidi na jídlo. Jsme noční bar, kde lidi chtějí pít a kouřit,“ má jasno provozovatel. Právě Cihelna bar je jedním z podniků, které přišly společně s kavárnou naproti s peticí proti zmíněnému zákonu a chtějí prosadit minimálně jeho úpravu. „Máme na našem facebooku informaci o petičních listech, kde se mohou lidé vyjádřit proti. Ale s odevzdáním petice počkáme po volbách.“

Mělnická radnice.
Politici z Mělnicka: vláda starostů je nesmysl

Přestože je Cihelna vyloženě nočním podnikem, kde by se nabízelo zřídit kuřácký klub, Vladimír Hanus je zatím proti.

Naopak o jeho zřízení přemýšlí například František Janda, provozovatel hospody Fraja v Neratovicích. Ten je zákonem velmi rozezlený a po jednadvaceti letech, kdy vyloženě štamgastskou hospodu provozuje, zvažuje i ukončení činnosti. „Chodí sem chlapi padesát a výš, dvacet let tu hrají mariáš a byli zvyklí si u toho zapálit. Teď chodí i sedmdesátníci ven kouřit a jsou naštvaní, takže tu ani dlouho neposedí. Neumím si ani představit, jak to bude vypadat v zimě,“ je rozzloben provozovatel hospody, který prý přesto má svou práci rád, chlapi sem chodí kvůli němu a stále ho přesvědčují, aby ještě vydržel a hospodu nezavíral. Jenomže to je těžké. Hospodě se snížily tržby, když Janda začínal, měl prý v Neratovicích dvě hospody a čtrnáct zaměstnanců. „Dneska mám hospodu jednu a jsme tu sami se synem. Pokud by mi někdo řekl, jak mám zařídit kuřácký klub, šel bych do toho,“ ví František Janda.

Rozzlobený na novou legislativu je paradoxně i Václav Frič, kuchař s obrovskými zkušenostmi a provozovatel restaurace na Pekárně v Čakovičkách, která je nekuřácká už od 16. září 2011. Podle něj se zákon tvořil kvůli lidem, co nyní sedí na zahrádkách a nadávají, že se na nich kouří. „Je to postavené na hlavu. Zákonodárci měli víc přemýšlet, jít mezi lidi a nerozhodovat od stolu. Teď se kouří na zahrádkách, kde jsou děti v dětských koutcích, a uvnitř je prázdno,“ má jasno zkušený šéfkuchař z restaurace na Pekárně v Čakovičkách.

Na odhad sklizně je podle  Roberta Žáry z mělnického vinařství Bettina Lobkowicz ještě brzy. Období dozrávání přichází teprve během srpna a září, což jsou měsíce, které rozhodnou o tom, jaká bude letošní úroda.
Vinaři v naději: bobule slibují lahodná vína