Všude se rozléhá zvuk sirén a hvízdání pneumatik. Na parkoviště u mělnického obchodního domu Tesco míří policejní oktávie a hned za ní stříbrná dodávka. Vozy, z nichž vzápětí vyskakují maskovaní policisté, smykem blokují hnědou škodovku. Samopaly míří na dva muže uvnitř. Vzdávají se. S pouty na rukou usedají do dodávky. Zásahová jednotka nasedá do aut. Odjíždějí…

Akce, při níž by za normálních okolností tuhla krev v žilách, byla naštěstí jen pečlivě připravenou ukázkou policejní zásahové jednotky, kterou si užili návštěvníci letošního Dne bezpečí a pořádku.

V parku na Podolí na stovky přihlížejících dětí čekala nejen ukázka práce zásahové jednotky, ale i dalších bezpečnostních složek, s nimiž se kluci a holky nemají běžně šanci se setkat. Ale to je ve většině případů také dobře.

Po zahájení nabitého programu dvě hodiny před polednem se dětem představili jím dobře známí mělničtí strážníci, kteří jim předvedli několik ukázek ze svého výcviku. A hned po nich na travnatou plochu za obchodním domem nastoupili mladí taekwondisté z mělnického klubu Taekwondo Hansoo a bojovníci ze Školy Kung-Fu.

Mezi sportovci z klubu Hansoo se představila i Lucie Lhotáková z Nebužel, která bílé kimono obléká teprve několik měsíců. „Taekwondo mě moc baví, jsem ráda, že dělám sport, který mě těší a zároveň je to dobré pro mé zdraví," řekla pro Deník mladá taekwondistka.

„Takovýho pejska máme doma," křiklo jedno z dětí, když spatřilo černého německého ovčáka vězeňské služby z Vinařic. Vězenští psovodi totiž přijeli ukázat dovednosti svých psích parťáků, kteří jim pomáhají například při kontrolách, zda u sebe vězňové nemají drogy.

Své čtyřnohé kamarády přivezli dětem ukázat také policejní psovodi z Neratovic, s nimiž se představili i chundelatí svěřenci Psí školy Mimi.
Ukázky své práce si nezapomněli připravit ani mělničtí profesionální hasiči. Při simulaci dopravní nehody během několika minut doslova rozstříhali starého favorita, aby dostali zraněné pasažéry co nejdříve ven z auta. V další ukázce přihlížející školáci obdivovali, jak slaňují z hasičské plošiny.

V několika stáncích si nadšené děti mohly například vyzkoušet policejní i hasičskou výstroj, u pyrotechniků si potěžkat granáty a různou munici nebo se podívat skrz zaměřovače zbraní vojenských policistů.

Den bezpečí a pořádku v mělnickém parku na Polabí pořádá už tradičně mělnická radnice v rámci prevence kriminality, jíž se věnuje manažerka Irena Podivínská se svým týmem.