Vítězství se stalo kořistí přespolní Zuzany Jusufovičové, která  do středočeského města přijela až z Ústí nad Labem. A nejen to, na druhém místě totiž skončila její spolužačka Nikola Vosyková. Až s třetí příčkou se tak musela spokojit zástupkyně hostujících Neratovic Kristýna Rajtová.

A jak se vůbec stalo, že se v mělnickém okrese uplatnily dívky z jiného koutu republiky? Pravidla to totiž umožňují, nikde v nich není stanoveno, že soutěžící musejí mít bydliště v místě konání základního kola soutěže.

Ze severu až do středních Čech

Důvod, proč Zuzana s Nikolou absolvovaly Dívku roku právě v Neratovicích, Deníku ochotně vysvětlila Alena Remešová, která měla v přihlášení obou slečen do soutěže hlavní slovo. „Zuzku znám odmalička, byla jsem v porodnici s její maminkou. Můj syn Ríša je totiž stejně starý," objasnila Remešová svůj vztah k vítězce. „Moc dobře vím, že by chtěla dělat modeling, věnovat se mu na profesionální úrovni. Když jsem proto viděla upoutávku na Dívku roku, neváhala jsem a přihlásila ji," prozradila přítelkyně rodiny Jusufovičových. „Jenomže protože se základní kolo soutěže v Děčíně, do kterého to máme nejblíž, koná v době, kdy bude Zuzka na dovolené mimo republiku, museli jsme vybrat jiné místo s vhodnějším termínem. A rozhodli jsme se pro Neratovice," vysvětlila Alena Remešová, která navíc k účasti v soutěži přesvědčila také Zuzaninu kamarádku Nikolu. To aby Zuzana do středočeského města nejela sama. „Nikola je trochu stydlivější, ale je to moc hezká dívka. Musela jsem přemluvit hlavně její rodiče, aby ji s námi pustili," přiznala.

Do Neratovic nakonec dorazili v sestavě posílené o jednoho muže. Přesněji řečeno mladíka. Jakmile totiž zástupci domu dětí a mládeže zjistili, že čtrnáctiletý Richard Remeš je šikovný muzikant a řečník, okamžitě mu přednesli nabídku, zda by celou soutěž nechtěl moderovat. A Richard neodmítl.

„Ríša hraje tři roky na klávesy, poslední dobou se navíc snaží skládat vlastní muziku," pochlubila se Alena Remešová šikovností svého syna. „Byla to pro něho další zajímavá zkušenost. Ostatně už měl za sebou moderování stejné akce v Žatci, takže věděl, do čeho jde," řekla maminka hocha, který by se jednou rád stal filmovým režisérem.

Problémy 
s knoflíkem

Ač se to tak nemusí zdát, soutěž Dívka roku má za sebou více než dvacetiletou historii. Poprvé se konala ještě pod názvem Miss Teenager v roce 1990, později se přeměnila v populární Miss Poupě. Pod názvem Dívka roku ji pak Občanské sdružení Dívka pořádá už patnáctou sezonu. V průběhu soutěže musejí dívky prokázat nejen kladný vztah k modelingu a módě, ale také základní znalosti a dovednosti.

To se však podle Pavly Weishäuplové z neratovického domu dětí a mládeže všem slečnám tentokrát nepodařilo. „V rámci  zkoušky zručnosti musely dívky přišít knoflík. To byste nevěřili, jaké problémy s tak jednoduchou úlohou některé z nich měly," poznamenala Pavla Weishäuplová. „Ve vědomostním testu ale uspěly všechny, i volnou disciplínu měly připravenou moc hezky," pochválila soutěžící, které si připravily například hru na flétnu, recitaci, tanec s pejskem nebo gymnastickou sestavu roztleskávaček.

„Je jenom škoda, že se nám letos přihlásilo tak málo dívek. Myslím, že soutěž je  to atraktivní,  k čemuž přispěly i ceny pro nejúspěšnější slečny," uvedla Weishäuplová a dodala, že soutěžící na prvních třech místech si domů odnesly drobný šperk a balíček s vitamínovými doplňky. Vítězka navíc pojede na letní tábor Bílá Skála.