Po dlouhých dvou letech by měly do Osinalic opět zajíždět školní autobusy. Doslova katastrofální úsek silnice, který Osinalice spojuje se sousednímu Medonosy a kvůli kterému dopravce ze svého jízdního řádu Osinalice vyškrtl, se totiž konečně dočká rekonstrukce.

Potvrdila to Jana Vlková, starostka Medonos, pod které Osinalice spadají. Podle ní má být silnice III/25935 kvůli stavebním pracím zavřená do poloviny letošního září.

Obyvatelé Osinalic i chalupáři čekají na nový asfaltový povrch silnice jako na smilování. A není divu. Několik z nich si na vozovce plné hlubokých děr poničilo automobily, rodiče své děti museli komplikovaně svážet do škol 
a starší lidé měli velké problémy dostat se k autobusu, který by je odvezl k lékaři nebo na nákup.

Před rokem situaci kolem osinalické silnice okomentovala bývalá starostka Medonos Anneliese Beníšková: „Osinalice se staly obcí odsouzenou k zániku." Problém se silnicí třetí třídy, spojující Medonosy s Osinalicemi, vznikl už při vytyčování hranic krajů. Silnice totiž patří z větší části do správy Středočeského kraje, ale její prostřední, zhruba sedm set metrů dlouhá část spadá pod Liberecký kraj.

Ačkoli Středočeský kraj své úseky před bezmála třemi lety kompletně zrekonstruoval, sousední kraj se k podobnému kroku dlouho neměl. Přitom jej k tomu středočeské hejtmanství několikrát vyzvalo. Rozhořčení obyvatelé Osinalic dokonce sepsali petici, v níž žádali vedení Libereckého kraje o urgentní opravu silnice. Marně.

„Jediným řešením je kompletní velkoplošná oprava vozovky, která by podle odhadů měla vyjít na necelý milion korun. V rozpočtu ovšem peníze na takovou opravu nemáme," prohlásil loni na jaře mluvčí Libereckého kraje Jiří Langr a jako důvod neustálého odkládání stavby uvedl pokračující práce na odstraňování škod po povodních v letech 2010 a 2013.

Po dlouhých měsících ovšem kraj stížnosti obce i obyvatel kraj vyslyšel, vypsal výběrové řízení na dodavatele a silnici nechal uzavřít.
„Máme přislíbeno, že až bude silnice po rekonstrukci otevřena, do Osinalic budou zase zajíždět školní autobusy," připomněla medonoská starostka Jana Vlková a dodala, že po dobu uzavírky je objízdná trasa vedena přes Vidim a Tupadly.