Základní školy na Mělnicku po prázdninách opět ožívají. Právě dnes je navštíví i stovky nových prvňáčků. Jen ve třech největších městech regionu jich do lavic usedne bezmála sedm set padesát.

Největším počtem čerstvých školáčků, jimž začíná devítiletá éra základního vzdělávání, se mohou pochlubit v Kralupech nad Vltavou. Do tamních pěti základních škol dnes podle mluvčí kralupské radnice Lenky Moravcové nastoupí 276 prvňáčků. „Nemusí jít ovšem o konečné číslo. Může se stát, že některé děti, které ještě nejsou na školní docházku zralé, se ještě vrátí do mateřských škol," připomněla Lenka Moravcová, podle níž by měly kralupské základní školy v novém školním roce navštěvovat téměř dva tisíce dětí.

Přestože jsou Kralupy vzhledem k jejich blízkosti k hlavnímu městu stále vyhledávanějším místem k bydlení, v městských školách je naštěstí stále dost místa.

Mělník i Neratovice jsou na tom s počty letošních prvňáčků na podobné úrovni. Z celkových sedmnácti set žáků neratovických základních škol je zhruba 230 chlapců a dívek, kteří do lavic usednou úplně poprvé.

Do mělnických škol v novém školním roce podle vedoucí odboru školství a kultury mělnické radnice Moniky Nové zamíří přibližně dva tisíce dvacet žáků, mezi nimiž bude 238 prvňáčků. Mohlo by jich být skoro tři sta, šedesát jejich vrstevníků má ale odklad povinné školní docházky. „Prvňáčků je téměř stejně jako v předchozím školním roce, ale u odkladů jde o zhruba pětinový nárůst," připomněla Monika Nová.

Například v základní škole Jindřicha Matiegky v Pražské ulici jsou v novém školním roce tři první třídy, Kosatky, Sovičky a Tygříci. Děti dnes stráví ve škole pětačtyřicet minut, v následujících dnech už tam zůstanou o hodinu až dvě déle a v příštím týdnu už je čeká vyučování podle rozvrhu, končící dvacet minut před polednem.

Ve školách na Mělnicku se však nezahálelo ani v době letních prázdnin, kdy se chodbami nenesou hlasy dětí. Mezi školami, kde o prázdninách panoval stavební ruch, je Základní škola Ing. Plesingera – Božinova v Neratovicích, kde mají své zázemí družiny a první třídy. Její přístavba prošla kompletní rekonstrukcí.

„Budovu jsme zateplili, vyměnili jsme okna, generální opravy se dočkala také střecha, izolace a plášť budovy," popsal před časem ředitel školy Jaroslav Kužel s tím, že práce na plášti a terénní úpravy budou nejspíš probíhat ještě po celé září.

Stavbařům patřilo i několik záladních škol v Kralupech nad Vltavou. „V Základní škole 28. října došlo k opravě vytápění a podlahy v tělocvičně. Základní škola Václava Havla se dočkala rekonstrukce elektrických rozvodů a osvětlení. V kreslírně Komenského základní školy jsou nová okna a Základní škola Třebízského má novou přípojku horkovodu a opravené oplocení," vyjmenovala zásadní opravy v kralupských školách Lenka Moravcová.

JIŘÍ ŘÍHA
PETRA ŠPITÁLSKÁ