Podle starosty Ctirada Mikeše to není povinností radnice, stanovenou zákonem. „Přesto bychom tam chtěli v zájmu bezpečnosti nechat zařízení instalovat," potvrdil starosta s tím, že v Penzionu mají částečně soběstační senioři své kuchyňky.

K požárům tam v minulosti nedocházelo, hořet začalo paradoxně až v době, kdy už se radnice možnou instalací požární signalizace zabývala. Tehdy se jedna z klientek nedopatřením snažila ohřát vodu v plastové rychlovarné konvici na plotýnce vařiče.

Přestože může v kuchyňkách docházet k nebezpečným situacím, není podle starosty řešením zakázat seniorům vařit. „Kuchyňky chceme zachovat, povzbuzují seniory ke snaze se o sebe postarat, uvařit něco pro sebe nebo své hosty," poznamenal Ctirad Mikeš s tím, že senioři by měli mít možnost žít v domově Penzion stejně jako ve skutečném bytě, neboť to přispívá k prodloužení aktivního věku.

S instalací zařízení souvisí i úpravy únikových východů a přístupových cest pro hasiče. Náklady mají přesáhnout osm set tisíc korun.