Uživatelům drog na Neratovicku nabízejí už osm let pomoc a podporu terénní pracovníci nestátní neziskové organizace Semiramis. Pravidelným kontaktem s drogově závislými se je snaží motivovat k léčbě a zmenšit rizikové chování, které u nich často vede ke zdravotním problémům.

Ilustrační foto
Mělnickou čtvrť kolem bývalého cukrovaru opět sužoval zápach

Podle protidrogové koordinátorky města Romany Eleanor Kačírkové, která je zároveň vedoucí oddělení sociálních věcí a manažerkou prevence kriminality, je hlavní činností takzvaných streetworkerů sběr a výměna odhozených injekčních stříkaček a pomoc s řešením zdravotních a sociálních potíží uživatelů drog. „Díky tomuto programu je ve městě téměř eliminován výskyt odhozených injekčních stříkaček," zhodnotila pozitivně spolupráci s organizací Semiramis. Zároveň připomněla, že pokud občané na jakémkoli místě ve městě na injekční stříkačku narazí, mají volat městské strážníky nebo právě terénní pracovníky Semiramis. „Kontaktovat je mohou na čísle 728 245 196," uvedla.

V uplynulém roce se podle vedoucího programu Ondřeje Šulce pracovníci Semiramis v Neratovicích potkávali se čtyřiapadesáti drogově závislými, kterým vyměnili přes sedm tisíc použitých stříkaček. „Díky pravidelnému kontaktu s klienty můžeme snížit míru zdravotního a sociálního dopadu a podpořit je na cestě k léčbě a abstinenci. Zjednodušeně řečeno, čím lépe na tom budou, tím méně potíží bude nutné řešit, navíc se také zvětší šance na úspěšnost jejich léčby. Ve finále tak ušetříme peníze za léčbu infekčních nemocí, závislostí a mnohdy i za řešení důsledků trestné činnosti, která s drogami často souvisí," vysvětlil.

Streetworkeři Semiramis přijíždějí do města každou středu a své služby poskytují uživatelům drog i jejich blízkým zdarma a anonymně. Kromě Neratovicka působí terénní pracovníci této neziskové organizace ve velké části středních Čech a také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Ilustrační fotografie
Cyklistům, kteří porušují předpisy, hrozí pokuty