Desetiletý samec užovky tenkoocasé, který měří dva metry šedesát centimetrů, byl přitom před časem, když se nastěhoval ke Kocábkovým, dost zlý. „Na svého původního majitele dokonce útočil. Neměl s ním totiž vůbec žádný kontakt, jen dostával krmení," vysvětluje Pavla Kocábková s tím, že had se musí socializovat. Pokud žije mezi lidmi, potřebuje jejich blízkou společnost.

Nemají návštěvy strach k vám chodit?
To ne, ale hned mezi dveřmi se ptají, jestli jsou hadi zavření.

Jak často vaši hadi opouštějí terárium?
Většinou každý den, hadi se potřebují protáhnout, terária nejsou tak velká, aby tam mohli strávit celý život. Samci užovky tenkoocasé stačí otevřít a sám opustí terárium. Cestuje si po obýváku, kde má svá oblíbená místa, rád si zalézá pod topení nebo pod gauč.

Jaký mají jídelníček?
Ten největší dostává kuřátka nebo různé hlodavce, zvládne i dospělého potkana. Užovky červené žerou mláďata potkanů nebo dospělé myši.

Jak často je krmíte?
Toho největšího jednou za měsíc, nejvýš dvakrát, podle velikosti potravy.

Mezi tím si nic nedá?
Ne, jen musí mít stále čerstvou vodu.

Šestiletý Jakub Kocábek s jedním ze svých hadích mazlíčků, užovkou červenou.

Jak dostane celého potkana do té malé pusy?
Když rozevře spodní čelist, má ji rozdělenou, tím se pusa výrazně zvětší. Je na krmení od přírody dobře vybavený.

Co musí mít hadi v teráriu?
Musí tam mít světlo a teplo, aby se mohli vyhřívat a nebyla jim zima, pak nějaké větve na prolézání, které je baví, a aby se o ně mohli otírat, když svlékají kůže.

Jak často se svlékají?
Užovka tenkoocasá po pár měsících, menší užovky červené každý měsíc. Samička je albín, tak je světlá, a sameček bývá sytě červený, pokud se nechystá na svlékání jako teď, kdy je spíš našedlý.

Máte pár, počítáte s chovem užovek červených?
Je jim skoro pět, jsou dospělé, ale chov nebude. Zkou-šeli jsme to, ale vajíčka zůstala neoplodněná, je tam nějaká chyba.