Z okna jednoho z pokojů stoupal skutečný dým, který se valil celou chodbou ve čtvrtém patře. Když se spustil požární hlásič, zaměstnanci z recepce volali na linku 112. V budově bylo v té době asi sto lidí se sníženou pohyblivostí.

Podle Petra Svobodyz oddělení Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje na místo zamířili hasiči, policisté i zdravotníci. „Zároveň byl vyhlášen poplach i pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Mělník Blata, Mělník Mlazice, Mělník Vehlovice – Chloumek a Všetaty," připomněl.

Mělnická zdravotnická škola skončila v Celostátní soutěži první pomoci na pátém místě za Havlíčkovým Brodem, Hradcem Králové, Trutnovem a favorizovanou Ostravou.
Mělnická zdravotnická škola je v ošetřování pátá nejlepší v Česku

Po příjezdu velitel rozdělil zasahující hasiče na dvě průzkumné skupiny, každáz nich pak šla po jednom ze schodišť. Zároveň byla natažena dopravní a útočná vedení. „Hasičům v dýchací technice se při průzkumus termokamerou podařilo postupně najít všechny zraněné osoby a evakuovat je ze zakouřených prostor před budovu, kde je do péče postupně převzala zdravotnická záchranná služba. Ta je nejdříve roztřídila podle druhu zranění a následně ošetřila. Zároveň byla postiženým osobám poskytnuta i psychologická pomoc," řekl Svoboda. Do posttraumatické péče se aktivně zapojil i Český červený kříž.

Policisté uzavřeli nejbližší prostor kolem centra seniorů a na silnici řídili dopravu.

Místo seniorů se v prostoru zasaženém fiktivním požárem nacházeli studenti mělnické střední zdravotnické školy s věrohodně namaskovanými zraněními.

Ilustrační foto
Kolony od Strakova mostu za pár dní zmizí

Velitel mělnických hasičů Zbyněk Štajnc, který při zásahu působil jako jeden z rozhodčích, vysvětlil, že někteří z figurantů měli představovat klienty centra seniorů na vozících nebo se sníženou pohyblivostí. „Chodili o holích nebo za pomocí chodítek," vysvětlil.

Záchranáři si museli poradit nejen s popáleninami a lidmi, kteří se nadýchali kouře, ale například i s pádem na schodech, ke kterému došlo při snaze uniknout z hořícího domu.

Rozhodčí Štajnc byl s výkonem místních hasičů spokojený, připomněl ale, že došlo k drobným chybám.

Varhany v katedrále sv. Víta.
Na varhany v katedrále svatého Víta přispělo jen pár obcí