U Milovic se líbilo třeba německé produkci stanice ZDF. Loni 6. prosince na tomto místě padla poslední klapka dvoudílného filmu Nebe a peklo. „Z louky vzniklo velké bitevní pole pro scénu potlačeného sedláckého povstání," říká Michal Pokorný z Mia Filmu, který se na natáčení za českou stranu podílel.

Natáčení probíhalo kompletně v České republice, účastnily se ho přes čtyři tisíce komparzistů a během 50 natáčecích dnů a několika týdnů přípravných prací u nás produkce utratila 103 miliony korun. Pro výkonného producenta Tima Greveho je Nebe a peklo čtvrtým projektem, na kterém v Česku pracoval.

Zhruba v 19,30 hodin se ozvalo postupně několik výbuchů v garáži v historické části Benátek nad Jizerou, ve Smetanově ulici. Následně garáž začala hořet.
Večerní drama v Benátkách. V garáži vybuchly plynové lahve

V mělnické nemocnici natáčela Česká televize Povídku Májová romance doktora Mráze v režii Víta Karase. V hlavních rolích se objevili Tomáš Töpfer, Marika Procházková a Anna Polívková.

Povídka, kterou filmaři natáčeli v Mělníku, je součástí osmidílného cyklu Škoda Lásky. Vedle nemocnice se natáčelo ještě v historickém centru města a v Zádušní ulici.

Velký biják se točil v boleslavské věznici v roce 2010. Šlo o americký velkofilm Mission Impossible: Ghost Protocol. Se štábem do města automobilů tenkrát zavítal dokonce Tom Cruise, který na sklonku dne odměnil nejvěrnější a nejvytrvalejší fanoušky tím, že v baseballové čepici vyšel mezi ně a rozdal jim autogramy.

Ve zdech této věznice kromě Cruise „trpěl" Karel Roden v dramatických Lidicích, hrdinové snímku Petra Nikolaeva Kousek nebe, v sousední budově soudu byl veden proces proti filmovému Kajínkovi, kterého hájila Tatiana Vilhelmová, nebo kolaborantům z nového českého seriálu Bohéma. Nejednou si věznice, která svému účelu již desetiletí neslouží, zahrála pražský pankrácký kriminál, který, na rozdíl od ní, v provozu je.

Domov Kněžny Emmy navštívil doktor Marek Hilšer, který se seniory besedoval o svých zážitcích, které si přivezl z východní Afriky.
Zážitky z Keni líčil doktor Hilšer v Neratovicích

Pravidelnými hosty jsou však filmaři i mimo Mladou Boleslav, například na skalním hradě Valečov nad obcí Boseň, kde se natáčel úvod pohádky Lotrando a Zubejda, ve kterém starý loupežník Jiří Pecha předává živnost svému synovi Jiřímu Strachovi, pohádka Rumplcimprcampr nebo Dešťová víla. Co se týká televizní seriálové produkce, rozhodně nezůstávají pozadu Benátky nad Jizerou. Jejich zrekonstruované náměstí rozhodlo o tom, že sem bude zasazen děj seriálu Svatby v Benátkách, a starosta Jaroslav Král dodnes vzpomíná, jak na věži zdejšího zámku oddával snoubence hned v první sérii a jak se všichni, kteří tou dobou „na place" měli být, na věž vešli jen s obtížemi.

Opravdu vyhledávaným městem pro natáčení se stal v posledních letech Nymburk. Kulisy místního krematoria využili filmaři HBO při natáčení skvělého seriálu Pustina. Trochu méně náročnou podívanou jsou dvě komedie Hodinový manžel a Manžel na hodinu. V těch tvoří Nymburk přiznanou kulisu, město samotné má v příběhu svoji roli. Točilo se také například v knihovně v sousedních Poděbradech.

Ilustrační foto
Zájem o exotické dovolené stoupá, v kurzu je opět Egypt