Tradiční sedmou disciplínou je hra v šachy. V případě deště proběhne Lormolympiáda v tělocvičně v přizpůsobených disciplínách. Účastníci se mohou také těšit na bohatý doprovodný kulturní a společenský program.

Lormolympiáda však není jen o výkonech, tréninku, sáhnutí si na dno svých sil, průběžném udržování a navyšování fyzické kondice, medailích a diplomech, ale především a hlavně o vzájemném respektu a přátelství. Atmosféru jedinečného sportovního zápolení mezi hluchoslepými vystihla účastnice hned prvního ročníku Stanislava Kníchalová: „Všichni jsme byli Lormolympiádou doslova lapeni. Každý z nás se cítil borcem a určitě nám všem stouplo sebevědomí při hlášení výsledné délky hodu a času při běhu a ještě za hlasitého povzbuzování, ovací a potlesku diváků.“

V současné době je v Ovocné ulici asi 34 rodinných domů. Ulice nebude schopna pojmout dopravní zátěž spojenou s výstavbou nových domů ani jejich následnou obslužnost.
Ovocná nepojme další dopravu, obyvatelé lokality se bouří

Podmínky u jednotlivých disciplín jsou uzpůsobeny možnostem hluchoslepých sportovců. „Například při běhu má každý závodník svého traséra, kterého se může přidržovat buď za nadloktí nebo pomocí provázku, gumy či šátku nebo hole,“ přibližuje akci organizátorka a metodička ze sdružení LORM Zdena Jelínková. Průvodci a traséři zajišťují bezpečnost sportujících účastníků, veškeré dění je pro přítomné komentované prostřednictvím megafonu a individuálně tlumočené do znakového jazyka a dalších komunikačních systémů, které používají osoby s hluchoslepotou.

„Do vybraných atletických disciplín se přihlásil dostatečný počet mužů a žen, a proto je možné na přání samotných hluchoslepých sportovců opět oceňovat medailemi zvlášť ženy a muže,“ doplňuje Petra Zimermanová, ředitelka spolku. Lormolympiáda dává prostor osobám s hluchoslepotou předvést své fyzické schopnosti a dovednosti a také posilovat sportovního a kamarádského ducha.

Jeden z prvních přípravných utkání za sebou mají mladší žáci hokejového klubu z Kralup.
OBRAZEM: Kralupské naděje v přípravě podlehly Kladnu