VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

15.6.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Fanta Michal

Pro pěstitele byla letošní sezona skutečným bojem o každý plod. Dlouhé mrazy, které trvaly až do začátku května, ohrožovaly už nakvetlé keříky. Kdo je neochránil přikrytím, ten letos nesklízí. Zkušenost s tím má i oskořínský pěstitel Josef Kameník. „Všechno musíte během pár dnů přikrýt, roznést tři tisíce pytlů. Pokud je mráz větší než minus čtyři stupně, tak je problém absolutní. Jahody nemají rády zakrytí, když je přes den teplo a v noci mráz, začnou mít problémy. Choroby se dostávají ze spodních pater nahoru. Sice je zachráníme, ale zároveň je mučíme," vysvětluje pěstitel.

V Oskořínku na Nymbursku se na jahodové plantáži vystřídají při samosběru denně stovky lidí a přes váhu projde několik tun jahod. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů se platí čtyřicet korun.

Mezi úterními sběrači byla také Božena Drahokoupilová z Velelib. „Sbíráme tak šest sedm kilo. Děláme džem a něco si dáme do mrazáčku. Takové jahodové knedlíky v zimě, to je úžasná věc," říká milovnice červených plodů.

Čas jahod už ale pomalu končí. „Máme před sebou ještě tak týden a bude po sezoně. Nyní jsme museli přistoupit k omezení prodeje, protože při tom množství lidí nestačí jahody dozrávat. Prodáváme jeden den a pak je dva dny zavřeno," uvedl Josef Kameník-

Na plantáž do Oskořínku jezdí i různí obchodníci, včetně těch vietnamských. „My jahody neprodáváme do obchodních řetězců. Když chce obchodník jahody, musí si je natrhat. A je jedno, jaké množství," připomněl Kameník.

Zájemci si brzy ráno přivezou na plantáž své nádoby, které jim tam předem zváží. Poté se všichni vydávají mezi řádky a sbírají. Výhodou je, že si každý nasbírá plody, které se mu líbí.

Milovníci jahod z Boleslavska, kde žádný samosběr není, mají možnost dojet si k sousedům na Nymbursko ještě do dvou dalších jahodáren, do Sedlčánek nedaleko Čelákovic nebo do Stratova. Kdo to má blíž na Mělnicko, může vyrazit do jahodárny ve Vraňanech, která zahájila samosběr hned na začátku června.

Kilo vraňanských jahod nasbíraných vlastníma rukama vyjde na pětačtyřicet korun. Váhy a kasy jsou v nepřetržitém provozu každý den mezi sedmou a osmnáctou hodinou. Zákazníky neodradí ani několik set metrů dlouhá cesta mezi plantáží a parkovištěm.

„Beru to jako takovou příjemnou procházku, ty jahody za to stojí. Tady jsou vždycky chuťově výborné a cena taky hraje roli, když chcete dělat džemy a zavařovat," svěřila se s úsměvem Marie Květoňová.

Lidé, kteří si jahody sami nepěstují a samosběr je neláká, si je mohou koupit v obchodech nebo na trzích. Jeden ze stánků stojí od minulého týdne téměř každý den v Mladé Boleslavi na náměstí Míru. A o jahody je tam velký zájem. „Každý den prodáme zhruba pět set padesát kilo jahod. Když to jde opravdu dobře, tak i sedm set. Lidé chodí už od rána," pochvaluje si prodavačka Aneta Lavuová.

ANKETA: Zavařujete jahody, abyste měli v zimě džemy a kompoty?

Ivana Vlasáková, Poděbrady

Sbíráme v sezoně ovoce na zavařování džemů a kompotů, do zásoby do mrazáku a samozřejmě i na jídlo. Jinak zavařujeme ještě špendlíky, a pokud jsou, také višně, okurky, prostě co stačíme. Máme svůj baráček, takže je naštěstí kam to dávat.

Ivana Vlasáková, Poděbrady
Lucie Lamlová Lužec

Lucie Lamlová, Lužec

Normálně nezavařuji. Ale zrovna včera se mi podařilo udělat moji historicky první marmeládu z jahod. Jsou to jahody, které jsem sama vypěstovala na zahrádce. Letos se jim daří. Mám sice jen jednu malou skleničku, ale mám z toho velkou radost.

Helena Černá, Poděbrady

Sbíráme tak kolem třiceti kilo jahod pro rodinu. Dělám z nich hlavně marmeládu a pak je také zavářím s třešněmi. Dám tak do čtvrtiny skleničky jahody, ty zasypu třešněmi, dám tři lžíce cukru, zaliji vodou a zavařím. A vnoučata se po tom můžou utlouct.

Helena Černá, Poděbrady
Michaela Egertová, Horní Stakory

Michaela Egertová, Horní Stakory

Rozhodně budeme zavařovat okurky, papriky, chystáme se i na jahodovou marmeládu nebo domácí kečup. Je to naše první sezona a ukazuje se, že člověk toho na začátku rozjede víc, a pak se diví, že neví, co s tím. V zimě ale jako když to najdeme.

Autor: Milena Krejsová, Pavla Franzkiová

Využíváte možnost samosběru v sezoně jahod?

ANO, často. Ušetřím tak.

21 hlasů

ANO, jednou či dvakrát za sezonu

8 hlasů

ANO, chodím často, a pak je prodávám na trhu

1 hlas

NE, ale někdo v rámci rodiny či známých mi vozí jahody ze samosběru

1 hlas

NE, jahody nejím, nekupuji a tedy ani nesbírám

0 hlasů

NE, je to časově náročné, raději je koupím na trhu

11 hlasů

NE, pěstuji si své vlastní jahody

15 hlasů

Hlasovalo: 57

15.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pšovka si v zápase s Čelákovicemi připsala dva body.

Bez nápadů a momentů překvapení. Pšovka musí zapnout

Účastníci cykloběhu se zastavili i v Mělníku.
5

FOTO: Účastníci cykloběhu se zastavili i v Mělníku

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci

Mělnicko /ANKETA/ - Do lavice v září už neusednou, škola je pro ně minulostí, ale poslední prázdniny si ještě většina z nich pořádně užije. Čerství absolventi s nástupem do zaměstnání nespěchají. Status studenta, to znamená úhrada zdravotního a sociálního pojištění, mají studenti středních odborných učilišť a středních škol do 31. srpna. U studentů vysokých škol platí, že pojištění je placeno do konce následujícího měsíce po vykonání státní zkoušky.

KRÁTCE: Bazar pomůže opuštěným kočkám

Kralupy – Velký bazar kočičího útulku Devět životů začíná v pondělí 17. července od dvanácti do osmnácti hodin v prostorách šatny kulturního domu Vltava.

Filmaři točí v našem regionu scény z války i pohádky

Mělnicko /FOTOGALERIE/ - Zahraniční i české filmové a televizní produkce mají zažité lokality, ve kterých vždy najdou potřebné kulisy ke svým filmovým scénám. A to bez ohledu na dobu, ve které se děj odehrává. Například bývalé vojenské prostory u Milovic se často objeví ve válečných scénách, nedávno se na tomto místě točila i bitva z dob povstání sedláků. Mělnická nemocnice se zase stala kulisou pro příběh o lásce, který nese název Májová romance doktora Mráze. Boleslavská věznice si zahrála v americkém velkofilmu Mission Impossible: Ghost Protocol, nebo dramatu Lidice.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies