Domácí mazlíčkové už se z přírody vracejí 
s klíšťaty přisátými v kožichu. A není jich málo. Mírná zima 
s krátkým mrazivým obdobím nebezpečným parazitům zřejmě vyhovovala. 

Chovatelé by si měli při manipulaci s přisátými klíšťaty dát pozor, mohli by se totiž od nich při zachraňování svých zvířat lehce nakazit lymskou boreliózou nebo encefalitidou.

Podle vedoucí protiepidemického oddělení mělnické hygienické stanice Simony Tiché klíšťata decimují velké a dlouhotrvající mrazy, kdy je velká šance, že nymfy klíšťat vyhladoví, pomrznou a nevylíhnou se z nich dospělí jedinci. „Pokud je ovšem zima mírná, dá se čekat, že bude klíšťat víc a mnohem dříve nastoupí jejich aktivita,“ konstatovala epidemioložka.

Největší výskyt onemocnění způsobených klíšťaty je podle Tiché právě v prvních jarních měsících. „Aktivita klíšťat začíná stoupat. Onemocnění jsme sice ještě nezaznamenali, ale víme, že si klíšťata domů přinášejí zvířata, s teplým počasím se zanedlouho rozšíří i u lidí,“ připomněla Simona Tichá a dodala, že ne každé klíště je ovšem nakažené.

„Procento infikovaných klíšťat je poměrně malé. Když jsme naposledy na Kokořínsku prováděli jejich sběr, tak jsme virus klíšťové encefalitidy neprokázali,“ potvrdila. Loni se klíšťovou encefalitidou v České republice nakazilo 891 lidí, což je za posledních třicet let druhé nejvyšší číslo.
 Na Mělnicku se počty nemocných lidí podle Simony Tiché nijak výrazně nezměnily. „V loňském roce jsme zaznamenali dva případy encefalitidy, ani jeden pacient však neudával klíště z Mělnicka, ale z jižních Čech,“ uvedla.

Lymskou boreliózou se vloni na Mělnicku nakazilo čtrnáct lidí, někteří přitom ani nevěděli, že přišli s klíštětem do kontaktu. Proti borelióze navíc zatím neexistuje žádná vakcína. Očkovat se je možné nechat jen proti klíšťové encefalitidě. A právě nyní je na to nejvyšší čas.

„Určitě je dobré se nechat oočkovat alespoň jednou, případně dvěma dávkami. Právě dvě dávky člověka před nákazou ochrání,“ řekla mělnická epidemioložka a připomněla, že nejvhodnější dobou pro očkování je podzim nebo zima. Ale existuje i takzvané zkrácené schéma, při němž lékař pacientovi aplikuje dvě dávky rychle za sebou. Lidé se onemocněním mohou nakazit právě i při vykrucování klíštěte z kůže psa nebo kočky. Určitě by se měli vyvarovat manipulace s ním holou rukou.