Voliči v Kralupech nad Vltavou dali jasně najevo, že by na tamní radnici i v nadcházejícím volebním období rádi viděli současného starostu města Petra Holečka. Kralupské komunální volby totiž vyhrálo hnutí Starostové a nezávislí, které vedl. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu získali Starostové a nezávislí sedm mandátů.

„Je to opravdu velký úspěch, máme o dva mandáty více, než jsme měli v minulém volebním období. Kralupští občané pravděpodobně ocenili to, že se nám dost věcí ve městě podařilo, že je radnice občanům otevřená," řekl spokojeně Petr Holeček, kterého nyní čekají koaliční jednání.

Nováček si vedl dobře

Velký úspěch ve volbách zaznamenalo ANO 2011, které se na kralupské politické scéně objevilo poprvé. A hned si díky podpoře svých voličů přivlastnilo čtyři mandáty, čímž se ve volbách stalo druhým nejsilnějším subjektem.

Se třemi mandáty v zastupitelstvu se musí spokojit kralupští komunisté i občanští demokraté. Pro první z nich se nic nemění, zatímco ODS, která tentokrát postavila kandidátku společně s TOP 09, zaznamenala oproti minulému volebnímu období propad o dvě křesla. Lídr KSČM Stanislav Hejduk uvedl, že se svými kolegy obhájil místa, která v zastupitelstvu měli. „Oproti minulým volbám jsme získali o zhruba sto hlasů víc. Bojovali jsme o čtvrtého zastupitele, což se nepodařilo. Jsme ale spokojeni," přiblížil Stanislav Hejduk.
Občanští demokraté byli po zveřejnění výsledků voleb poněkud zklamaní.

„Lidé nemají rádi tradiční strany, což se tentokrát opravdu potvrdilo. Když jsem se díval na výsledky kandidátů za ODS v ostatních obcích na Mělnicku, dopadli všude hodně podobně. Značka ODS, která není v poslední době zrovna na výši, nám nyní nějaké to procento určitě ubrala," zhodnotil místostarosta Libor Lesák, jemuž na kandidátce občanských demokratů patřilo první místo.

Slabá kandidátka

Pochmurná nálada po sečtení všech hlasů panovala i ve volebním štábu kralupských sociálních demokratů, které do voleb vedl Antonín Seidel. Zatímco po volbách před čtyřmi lety si připsali čtyři mandáty, letos mají pouze dva.
„Je to debakl, lepší slovo nemohu najít," prohlásil rázně Antonín Seidel, který neúspěch své kandidátky přisuzuje oslabení zájmu o tradiční strany a vzestup ANO 2011.

„To jsou ovšem faktory, které neovlivníme. Naopak tím, za co si můžeme sami, je nevýrazná kandidátní listina a nepříliš pronikavá kampaň," zkritizoval lídr kralupské ČSSD, za kterou shodně s jedním mandátem skočily už jen hnutí Pro Kralupy a Česká pirátská strana v koalici se Stranou zelených.

Hledání partnerů

Vítěze voleb, jímž jsou kralupští Starostové a nezávislí, nyní čeká vyjednávání s potenciálními koaličními partnery. Petr Holeček se chystá nejdříve oslovit druhé nejsilnější politické uskupení, jímž je ANO 2011.

„Bude na nich, jestli nám dají návrh, který pro nás bude akceptovatelný, potom budeme jednat dál. Problémy ve městě a jejich řešení měly ve svých programech všechny politické strany, takže se na programu shodneme v podstatě s každým politickým subjektem," připomněl starosta a dodal, že jeho hnutí bude o možné koalici jednat s každou demokratickou stranou, jejíž zastupitelé budou mít zájem pokračovat v trendu, který na radnici dosavadní vedení města zavedlo.

Lídr kralupské kandidátky ANO 2011 Tomáš Pekárek pro Deník uvedl, že je připraven sejít se s Petrem Holečkem a domluvit se na možné spolupráci ve vedení města.

„Neradi bychom skončili v opozici. Šli jsme do toho s tím, že se pokusíme narušit takovou tu hegemonii, která na radnici dosud byla, a to se z opozice dá poněkud složitěji. Naši náklonnost jsem vítězi voleb už sdělil, takže věřím, že z toho něco vyplyne," konstatoval Tomáš Pekárek.

Při pohledu na výsledky voleb je patrné, že by mohlo vedení radnice pokračovat v hodně podobném složení, které platilo v právě končícím volebním období.

Starostům a nezávislým by k získání nadpoloviční většiny, i když minimální, stačilo podepsat koaliční smlouvu s občanskými demokraty a hnutím Pro Kralupy, jako tomu bylo po minulých volbách.

Libor Lesák z ODS ovšem nechce předbíhat událostem. „Čekáme, co nám nabídne pan starosta, protože je to vítěz voleb. Pokud bychom společně pokračovali ve vedení města, prosazovali bychom dál náš volební program, který je dost podobný," poznamenal místostarosta města.

Starostové a nezávislí mají pro nadcházející volební období jasné plány.
„Musíme se snažit vybojovat obchvat Kralup, což je pro město životně důležité. Dokončujeme spoustu investičních akcí a určitě budeme muset řešit dopravní problémy související s opravou průtahu," uvedl nejbližší plány starosta.