Výchozí stanicí vlaku bude nádraží Praha-Braník s odjezdem v 9 hodin. V Praze bude možné přistoupit ve Vršovicích, na hlavním nádraží a v Holešovicích. Vlak bude dál pokračovat přes Kralupy nad Vltavou, Vraňany a kolem Řípu až do Zlonic. Největší atrakcí na trase bude tradiční Řípská pouť v Krabčicích, cestující ale budou moci navštívit také další zajímavá místa, třeba zámek v Nelahozevsi, rodinný minipivovar ve Ctiněvsi nebo železniční muzeum ve Zlonicích. Jízdenky s bezplatnými místenkami je možné pořídit v předprodeji.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Kočky hledají nový domov

Iluzionista ukáže kouzla

Mělnicko – Originální představení iluzionisty Pavla Kožíška plné neuvěřitelných a veselých kouzel a zábavy nejen pro děti je na programu v sobotu od 14 hodin v Divadle kouzel v Líbeznicích. Hra kouzel a magie je představení pro děti, ve kterém účinkují Pavel Kožíšek a Hana Mašlíková. V divadle si mimo jiné můžete prohlédnout výstavku starých kouzelnických rekvizit, dobových plakátů a hrnečky s podpisy slavných osobností.

Stráň je přírodní památkou

Zlončice – Kraj představil plán péče o přírodní památku Hlaváčková stráň na následujících devět let, ke kterému mohou obec i majitelé a nájemci pozemků přispět svými připomínkami. Musí je zaslat písemně odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje, který sídlí ve Zborovská ulici číslo 11 v Praze 5. Hlaváčková stráň byla vyhlášena přírodní památkou před patnácti lety s cílem chránit suché louky a skalní stepi, kde žijí například ohrožené druhy motýlů nebo vzácné druhy měkkýšů, brouků a ptáků.

Ilustrační foto
Konec heren? Města se jejich provoz snaží omezit

Na pietní akt jede autobus

Zahájí – U pomníku padlých partyzánů v Zahájí se dnes koná pietní akt jako vzpomínka na padlé ve druhé světové válce. Setkání začíná v 16 hodin ukázkami vojenské techniky, zbraní a dobových uniforem, kde si zájemci prohlédnou například vozidla vojenské pěchoty, motocykly nebo palné zbraně. Následuje koncert dechová hudby, pokládání kytic a projevy. Zájemce z Mělníka doveze do Zahájí autobus, který odjíždí patnáct minut před šestnáctou hodinou od Tyršova domu.