Kavárna nabízí vykopávky

Mělník – Až do 5. března si návštěvníci muzejní kavárny mohou při popíjení kávy nebo třeba vína prohlédnout výstavu nazvanou Muzeum a sbírky, která je zaměřená na archeologické nálezy. Kavárna je otevřená denně vyjma pondělí v době od 9 do 17 hodin, o víkendu s půlhodinovou pauzou mezi 12.30 a třináctou hodinou. 

Maminky našly azyl na úřadě

Kly – Zasedací místnost obecního úřadu se každé úterý a čtvrtek mezi devátou a jedenáctou hodinou proměňuje v mateřský koutek. Pro maminky a jejich děti je tam k dispozici malá hernička i promítací plátno. 

Mělničané mají více odpadů

Mělník – Ve městě roste množství odpadů, které místní lidé vyhazují, ať už do běžných popelnic a kontejnerů na směsný odpad, nebo do barevných nádob na tříděný odpad. V minulém roce bylo z Mělníka odvezeno 4 233 tun komunálního odpadu, což je o zhruba 113 tun více než v roce 2015. Zvýšilo se také množství separovaných odpadů, oproti předloňskému roku v případě papíru o tři tuny (216 t), u plastů byl nárůst skoro devět tun (240 t) a u skla dokonce třiadvacet tun (209,5 t). Na území města se nachází 132 stanovišť na tříděný odpad, na nichž je možné najít 144 kontejnerů na papír, 176 na plasty a 90 na sklo. 

Zastupitelé řeší hazard

Mělník – Novou městskou vyhlášku, kterou se stanoví místa, na nichž lze na území města provozovat hazardní hry, budou na pondělním zasedání schvalovat mělničtí zastupitelé. Na programu pravidelného setkání je také projednání územního plánu městské památkové zóny nebo třeba změna smlouvy o úvěru. Zasedání začíná v zasedací síni městského úřadu v 17 hodin. 

Kamerový systém pomáhá

Mělník – Přes dva a půl tisíce přestupků na úseku dopravy zaznamenaly v uplynulém roce kamery městských strážníků. Ve třech případech pak záznamy dopomohly k dopadení pachatelů dopravních nehod. Díky monitorovacímu systému, který je ve městě zavedený, se mělnickým strážníkům navíc podařilo předejít také bezmála osmi desítkám přestupkům proti zákonům nebo městským vyhláškám a zadržet více než dvě stovky těch, kteří porušovali veřejný pořádek nebo poškozovali majetek města. 

Sochu sv. Markéty čeká restaurování

Obříství – Socha sv. Markéty, která se nachází na návsi, se dočká renovace. Vesnice nyní vybírá restaurátora, který sochu vylepší v souladu se stanoviskem na kulturní památku. Práce by měly začít během jara. 

Přednáška je jen pro dospělé

Neratovice – Příběh Otýlie Vranské, asi nejznámější neobjasněné vraždy v historii české kriminalistiky, připomene v úterý 20. února v malém sále neratovického Společenského domu přednáška Radka Galaše z Muzea Policie ČR. Dvaadvacetiletá žena, původem ze Slovenska, žila ve třicátých letech minulého století v Praze, kde se živila prostitucí. Na začátku září roku 1933 se stala obětí brutální vraždy, kdy pachatel její tělo rozčtvrtil a odeslal vlakem ve dvou kufrech do Bratislavy a Košic. Přednáška o tomto hrůzném činu začíná v 18 hodin a je určena starším 18 let. 

Závodníky změří při běhu do schodů čipy

Neratovice – Už tuto neděli se v bytovém domě čp. 400 na náměstí Republiky koná druhý ročník towerrunningu, tedy běhu do schodů, nazvaný Neratovická 201.
Na startovní listině bylo včera v poledne zapsáno 115 jmen, což je podle hlavní organizátorky závodu Michaely Landové bezmála dvakrát více běžců než při loňském premiérovém ročníku. Dá se přitom očekávat, že se počet účastníků do startu, který je v neděli ve 14.30 hodin, ještě o něco zvýší.
Navzdory vyššímu počtu startujících se nepředpokládá, že by závod trval příliš dlouho. Organizátorům se totiž podařilo sehnat pro závodníky čipy, jejich časy při výběhu do dvanáctého patra tak nebude nutné měřit ručně jako loni.