Sociálními sítěmi se valí vlna nevole už od loňského podzimu, kdy se schweigstillky objevily po rekonstrukci Pražské ulice v městské památkové zóně.

Šlo tehdy o nezbytné řešení. Dotace na Pražskou ulici počítala podle původního záměru jen s rekonstrukcí povrchu vozovky. Podle nových norem však musí přechody pro chodce na silnicích s šíří přes sedm metrů chránit ostrůvky.

V městské památkové zóně měly být ze zvýšené zádlažby, aby na pohled zapadaly do okolního prostředí. „Schválená dotace s tím však nepočítala. Změnit projekt a narušit povrch nové vozovky by mohlo znamenat, že by částka byla výrazně snížena nebo bychom o ni dokonce mohli přijít," vysvětlil tehdy Milan Schweigstill. Ostrůvky proto byly vyznačeny prostřednictvím balisetů.

Nyní se městu povedlo dosáhnout pro ulici, opravenou za dotační peníze, souhlasu se změnou. „V příštím roce by měly balisety nahradit ostrůvky, ale pouze na křižovatce v městské památkové zóně, v dalších částech Pražské ulice zůstanou," potvrdil místostarosta Schweigstill.