Kurzy mají vést k rozvinutí učení a činorodosti. Jedním z nich jsou již zmíněné Počítače pro seniory. V současné době je vede dvaadvacetiletý Jan Bartoš. „Dřív byl starší člověk nositelem informace. Byl tím, kdo věděl vše a za kým se chodilo pro radu. Dnes už to tak kvůli počítačům bohužel není. Myslím si, že naučit starší lidi práci s počítačem je důležité, aby lidově řečeno, nebyli mimo," soudí Bartoš.

Účastnice Marta Urbanová, která do kurzu chodí dva roky, je s výukou spokojená. „Navštěvuji počítače, protože chci udržovat krok s novou dobou a počítačovou technikou, abych úplně nezaostávala. Jsou s tím určité problémy, mám pocit, že člověk zapomíná více než dřív, ale chci rozvíjet své vědomosti," říká Urbanová. Kurzisté za jednu hodinu platí symbolický poplatek deset korun.

Po stopách Cinibulkových aneb Časem zpět o sto let 2016.
KRÁTCE: Výletníci vyrazí po stopách Cinibulkových

Pod záštitou sociálních služeb v domově se konají i jednorázové semináře, nebo workshopy. Další akcí byl projekt ve spolupráci s Lesní mateřskou školkou Kulíšek. Děti během školního roku každý měsíc navštívily seniory, aby si společně s nimi vyrobily nějaký výrobek. Od září by taková setkávání měla pokračovat.

Kromě kurzů počítačů, které alespoň částečně budou pokračovat i v létě, jsou ostatní lekce v současné době také přerušeny. Od září se ale zájemci mohou těšit na lekce tréninku paměti a cvičení soběstačnosti, nebo ruční práce. Uvažuje se i o znovuotevření kurzů angličtiny. Senioři tedy dostanou možnost, aby se nějak zabavili a zároveň, aby měli možnost bystřit si mozek. Zváni jsou jak lidé z domova, tak z venku. Jedinou podmínkou pro účast na některém z uvedených kurzů je důchodový věk zájemce. (miv)

Ilustrační foto.
Park Na Podolí bude mít víc mostků a cyklostezku