Na trojnožce visí dvě půlky prasete a řezník z nich ukrajuje kusy masa na guláš. Všude kolem je cítit vůně vařeného vepřového, které společně se zeleninou bublá ve třech kotlích.

Tak to vypadalo v sobotu ráno za lhoteckou hospodou, kde si místní uspořádali tradiční vesnickou zabíjačku. A to už pátý ročník.
Hlavní slovo měl u lhotecké zabíjačky řezník Libor Nový z Vysoké. Z čuníka připravil například výborné jitrničky, jelítka nebo tlačenku, po které se v hospůdce plné lidí jen zaprášilo.

„Letos jsem tady asi potřetí," řekl vysocký řezník, který paradoxně o maso příliš nestojí, raději si prý dá dobrý koláč nebo buchtu. Podle něj v poslední době zabíjaček už tolik není.

„Lidi si většinou přivezou maso přímo z obchodu nebo si koupí půlku prasete," připomněl řezník.

S nápadem lhotecké zabíjačky přišel před pěti lety Miroslav Peltram: „Dostal jsem tenkrát prase a přemýšlel jsem co s ním. Tak jsem si řekl, že bychom mohli udělat zabíjačku pro všechny." A tradice byla na světe.

Vloni si Lhotečtí pochutnali na více než čtvrttunovém pašíkovi, letos ale sehnali prase o skoro sto kilo lehčí.

Na zabíjačce ve Lhotce se každoročně schází desítky lidí jak ze Lhotky, tak i z Hleďsebe, která pod ní spadá. A většinu nadšenců představují hasiči. Není ani divu, v tamním sboru dobrovolných hasičů, který se věnuje převážně kulturnímu dění v obci, je zhruba čtvrtina obyvatel obce.