JIŘÍ ŘÍHA

Sokolovna v Liběchově nepatřila v pátek a v sobotu sportovcům, ale zvířatům. Liběchovští chovatelé totiž v areálu sokolovny pořádali tradiční výstavu.

„Před dvěma lety jsme si dali s výstavami, které jsme pořádali už řadu let, pauzu. A letos jsme si řekli, že zase výstavu uspořádáme," řekl Miloslav Novák, který je jedním z dvanácti členů chovatelské organizace v Liběchově.

Letošní výstava byla výjimečná tím, že chovatelé veřejnosti ukázali nejen sto dvacet králíků a šestadvacet voliér drůbeže, ale k vidění bylo nově i čtyřicet holubů. Opeřence ovšem přivezli chovatelé z okolních organizací.

„Z nás nikdo holuby nedělá, máme jen králíky a drůbež," připomněl Miloslav Novák, který zastává funkci registrátora. Má na starost tetování mladých králíků.

Ačkoli na výstavu své nejlepší kusy přivezli například chovatelé ze Mšena, Mělníka a Kralup, množství vystavených zvířat se rok od roku snižuje.

„Jak se snižují počty chovatelů, snižují se i počty vystavených zvířat. Chovatelé stárnou a mladí o chovatelství zájem nemají," postěžoval si chovatel a vyzdvihl desetiletého Filipa Miřatského, který prý patří mezi světlé výjimky. Je jediným chovatelem, který v liběchovské organizaci reprezentuje mládež.

Miloslav Novák, který je mezi chovateli už pětatřicet let, pamatuje časy, kdy měla organizace i šedesát členů. „To se ale fasovalo krmení, tak to hodně lidi táhlo. U chovatelství ale vydrží jen opravdový fanda," líčil dlouholetý chovatel králičích plemen durynský a velký světlý stříbřitý.

Liběchovští chovatelé svou výstavu připravovali týden dopředu. Do sokolského areálu museli navozit veškeré klece, voliéry i krmení pro zvířata. A řešit museli i ochranu zvířat před prudkým sluncem a horkem. „Na voliéry s drůbeží, které máme venku, jsme nandali hromady větví, aby tam byl aspoň trochu stín. Slepice to venku ještě zvládnou, ale králici by pošli, proto je máme v budově," vysvětlil Miloslav Novák.
 
Výstavu si mohli návštěvníci prohlédnout během pátečního odpoledne a v sobotu od 8 do 14 hodin.