„Odmítáme spalování kalů z ostravských lagun, obsahujících ropné uhlovodíky, polychlorované bifenyly, fenoly, olovo a polycyklické uhlovodíky, v Kralupech nad Vltavou," stojí v úvodu petice, kterou na Kralupsku podepisují stovky lidí. Svými podpisy bojují proti plánům společnosti AVE, která získala zakázku na odstranění nebezpečných odpadů z chemičky Ostramo v Ostravě.

Petici zorganizovaly dvě kralupské lékařky Martina Mozdřeňová a Jana Homolová, na níž se už před časem obraceli lidé z okolí s prosbou o pomoc. „Lidé očekávají že když bude další ekologický problém, tak se toho ujmu. Nevylučuji, že se do organizace petice zapojím," prohlásila na začátku letošního května Jana Homolová, která je zároveň kralupskou zastupitelkou. Své předsevzetí krátce nato splnila.

Lidé mohou svůj nesouhlas se záměrem odpadové společnosti vyjádřit podpisem do petičních archů. Ty najdou nejen v ordinaci kralupských lékařek v Jiráskově ulici, ale i na řadě dalších míst ve městě. A možnost podílet se na petici mají i lidé z okolních obcí. Připojila se například Nová Ves, Postřižín nebo Veltrusy.

Petici je možné podepsat do konce června. „Pak ji pošlu ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi. V současné době je v běhu posuzování studie vlivu záměru na životní prostředí (EIA), takže nemůžeme dlouho otálet," řekla praktická lékařka, která před časem organizovala i petici proti tomu, aby kralupská chemička přešla z plynových kotlů na uhelné.

Spalování kalů v Kralupech vidí kriticky i vedení města. Starosta Petr Holeček uvedl, že město už na ministerstvo poslalo nesouhlasné stanovisko.