Úvodní etapa prací zahrnuje i malý park mezi kostelem a silnicí, kde je zatím jen cestička k pomníku padlých v obou světových válkách s nápisem Nesmrtelným.

Podle kralupského místostarosty Libora Lesáka tam nahradí trávník mlatový povrch. „Lidé tam budou moci procházet od přechodu pro chodce u hlavní silnice k radnici a dále k úřadu práce," vysvětlil Libor Lesák. 

Lípa zůstane

V malém parku zůstane pomník, letitá lípa i keře směrem ke kostelu. Vedle cesty se objeví ještě opěrná zídka.

Stávající povrch silnic a chodníků, které čeká rekonstrukce, nahradí žulová dlažba. U kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava má být obnovena původní mozaiková dlažba.

Projekt zahrnuje rovněž odvodnění kostela a vozovek, veřejné osvětlení nebo slavnostní osvětlení svatostánku. 

Hotel čeká demolice

Část centra, již řeší úvodní etapa rekonstrukce, se stane pěší zónou. Práce mají být hotové na podzim letošního roku. Do té doby také zmizí z Palackého náměstí bývalý hotel Praha.

V následujícím roce by podle místostarosty mohla rekonstrukce kralupského centra pokračovat druhou etapou, která počítá se stavbou nové vozovky, navazující na silnici podél kostela, která bude dále pokračovat kolem pivovaru až k Žižkově ulici. „Po demolici hotelu Praha a pivovarské spilky má dojít na volné ploše k dostavbě bloku od spořitelny až k nové silnici," připomněl Libor Lesák.

Jde o třináct parcel, na nichž by měly vyrůst domy. Jsou přitom různě velké, aby měli kromě developerů šanci i místní menší investoři. „Půjde o městské domy, jejich přízemí by měla patřit obchodům a službám, následovala by dvě patra bytů a třetí menší patro, kde by mohl být například jeden větší byt," nastínil místostarosta.

Třetí etapa, která by měla následovat v příštích letech, se týká plochy náměstí a Husovy ulice. Zahrnuje i kašnu nebo jiný vodní prvek.