Koalice má v samosprávě s jedenadvaceti členy výraznou většinu, devět hlasů za Mé město, pět za TOP 09 a patnáctý za Mělničany.
V opoziční šestici se sejdou KSČM a ČSSD, které mají po dvou mandátech, spolu se sólovými zastupiteli za ANO 2011 a ODS.
Volební programy koaličních partnerů se podle stávajícího starosty Ctirada Mikeše, který by měl být v souladu s koaličními závěry prvním mužem města i v následujících čtyřech letech, shodují až na devětadevadesát procent.

Drobné nesoulady

Našly se prý dvě drobnosti, které byly protichůdné, koaliční partneři se však dohodli, že na nich nebudou trvat. Další podrobnosti o možných nesouladech neprozradili.

Koaliční smlouva zatím nemá přesnou podobu, a tak ani nemohla být podepsána. Hotová by měla být zřejmě ještě v tomto týdnu a stvrzena podpisy v týdnu následujícím.

I bez závazného dokumentu však mělničtí koaliční partneři dávají jasně najevo, že k sobě patří a věří, že v příštích letech dokážou pro město společně pracovat. Dohody koaliční trojice potvrdí až ustavující zasedání, které by se mělo podle předběžných odhadů konat na začátku listopadu.

Dva místostarostové 

Už teď ale koalice představila svou vizi, podle které by vedle starosty měli stát v čele města dva místostarostové, lídr TOP 09 Milan Schweigstill a Petr Volf, který získal mandát za Mělničany.

„V koalici se sešly dvě strany s nejvyšším počtem mandátů a Mělničané, s nimiž jsme měli dlouhodobou spolupráci a považujeme je za součást širší koalice," poznamenal starosta.

Podle Petra Volfa vzniklá koalice zabránila možným bizarním spojením na mělnické politické scéně.

„Je úspěchem, že se nám Mělničanům podařilo dospět k podmínkám, které umožňují prosazovat náš program i se silou jediného mandátu," řekl Petr Volf.
Podle Milana Schweistilla může pouze silná koalice zajistit stabilní a zároveň klidný rozvoj města.

„Top 09 udělá vše pro to, aby v koalici panovala shoda a městu jsme prospěli v souladu s našimi volebními programy," doplnil Milan Schweigstill.

Vedle trojice, která povede radnici, by v městské radě měli být ještě dva členové za Mé město a dva za TOP 09.