„Když jsem na Mělnicku začínal, chtěl jsem, aby časem měl region se sedmdesáti kilometry vodních toků policii, která dokáže působit i na vodě," vrací se Ivan Žučenko o šest let zpátky.

Vltava totiž patří slapskému poříčnímu oddělení, Labe nymburskému. „Ze Slap by se k nám po vodě dostávali celý den, z Nymburka půl dne. A pokud by jeli po silnici, mohli by vzít na podvalník za auto jen lehčí čluny," řekl vedoucí mělnického policejního územního odboru.

Zřízení mělnického poříčního oddělení, které by patřilo pod krajské velení, by ale bylo příliš nákladné. Muselo by mít tým zaměstnanců, zázemí a pontonové garáže.

Nejlépe hlídaný přístav

Myšlenka působení mělnických policistů i na vodě začala před lety dohodou s mělnickým přístavem, že by v jejich prostorách mohly být uložené čluny. „Nápad se jim líbil, prý by se rádi stali nejlépe hlídaným přístavem v Česku," poznamenal Ivan Žučenko.

V další fázi záměru získávali policisté nezbytné oprávnění pro vůdce malých plavidel. Teď už jich je čtyřicet a mezi nimi i jedna policistka. „Oprávnění mají policisté na lužeckém, kosteleckém, kralupském, mělnickém i neratovickém oddělení. Pouze na mšenském ne, protože tam nemají řeku," uvedl policejní šéf a doplnil, že oprávnění na řízení člunu mají i dopravní policisté nebo kriminalisté.

Mělnickým policistům pak předávali své zkušenosti s prací na vodě kolegové z nymburského poříčního oddělení, kteří za nimi jezdili i s člunem.

A právě díky nymburským policistům má teď mělnický územní policejní odbor svůj první člun. „Vzdali se v náš prospěch lehkého hliníkového člunu, který měli dostat po loňských záplavách," připomněl Ivan Žučenko. Přeprava člunu tak bude snadná, policisté k ní nepotřebují náklaďák, stačí jim osobní vůz s běžným tažným zařízením.

Druhý člun od hasičů

Druhý člun je skoro na cestě. Mělničtí policisté ho získají od kolínských hasičů. Jde o větší člun, zánovní, téměř nepožívaný. V současné době probíhá převod majetku z hasičů na policisty.

Zdroj: Petra Špitálská