VYBERTE SI REGION

Mělnické muzeum se loučilo s Joulupukkim

Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.

10.1.2016
SDÍLEJ:

Výstava věnovaná finským Vánocům v mělnickém muzeu.Autor: Deník/Petra Špitálská

Návštěvníci, kterých přišlo pětadvacet, měli poslední příležitost se s výstavou seznámit. Včera totiž skončila. „Podle církevního kalendáře vánoční čas skutečně končí až v neděli, ve Finsku pokračuje dokonce ještě další tři dny, až do svátku svatého Knuta," vysvětlil Lukáš Snopek návštěvníkům.

Finsko jim obsáhle představil z geografického i historického pohledu. Věnoval se i vánočnímu času, který je podobný jako v Česku.

Zdobí se tam stromečky, ovšem výhradně smrčky, na některých z nich jsou přitom kromě řetězů a ozdob také malé státní vlajky. A pod nimi dárky. „Jeden vánoční zvyk mají Finové navíc, nedokážou si představit Štědrý den bez vánočního saunování," připomněl Lukáš Snopek.

O dárky si finské děti píší Santa Clausovi. Jejich dopisy putují do vesničky u finského Ravaniemi, které je nejblíž hoře Korvatunturi. Za posledních pětadvacet let tam dorazilo deset milionů obálek z celého světa, nejvíce z Japonska, Velké Británie a Polska. A každé z dětí dostane odpověď!

V minulosti nosil finským dětem vánoční dárky Joulupukki, tedy vánoční kozel, za kterého se dosud v některých rodinách s malými dětmi muži převlékají. Děti z dobráckého a štědrého vánočního kozla strach nemají.

Na Štědrý večer se stoly ve finských domácnostech prohýbají pod mnoha svátečními dobrotami, scházet tam nesmí například pečená šunka, baltské sledě na různé způsoby, lososi, klobásy, jídla z mrkve, houbový salát s citronem nebo brusinková pěna jako dezert. Pije se vánoční pivečko a glögi, kořeněný nápoj ze svařeného červeného vína a šťávy z černého rybízu, s rozinkami, mandlemi a skořicí.

Finská vánoční zapékaná mrkev
Potřebujeme: 1,5 dcl rýžové kaše, 0,5 litru mléka, 0,5 litru vody, 0,5 kg mrkve, 2 vejce, 1,5 lžičky soli, 1 – 2 lžíce cukru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetka bílého pepře, kousek másla.
Příprava: Uvaříme rýži na kaši, přidáme mléko, nastrouhané mrkve, vejce,cukr a koření. Směs nalijeme do máslem vymazané zapékací misky a na povrch vložíme několik menších kousků másla. Pečeme na 175 stupňů šedesát až devadesát minut.

Autor: Petra Špitálská

10.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Začínají žně na Mladoboleslavsku: déšť nepřišel ve správný čas

Mladoboleslavsko - Zemědělci s těžkou technikou zahájili na Mladoboleslavsku boj o zrno. Také letos si však stěžují na počasí. „Výnosy budu mít letos podstatně nižší než v minulých letech," sdělil z kombajnu, v jehož kabině bude trávit příští dva až tři týdny, Václav Hrabě, soukromý zemědělec ze Sedlce.

Kandidátka na hejtmanku Jaroslava Jermanová chce kraj bez rizik

Příbram - Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) navštívila Příbram a z vlastní iniciativy se setkala se starosty. Jako kandidátku na hejtmanku Středočeského kraje vnímá komunikaci se starosty obcí jako základní kámen práce hejtmana.

Kralupy získaly akreditaci na vzdělávání úředníků

Kralupy – Kralupská radnice chce školit i úředníky dalších obecních 
a městských úřadů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.