VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mělnické muzeum se loučilo s Joulupukkim

Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.

10.1.2016
SDÍLEJ:

Výstava věnovaná finským Vánocům v mělnickém muzeu.Foto: Deník/Petra Špitálská

Návštěvníci, kterých přišlo pětadvacet, měli poslední příležitost se s výstavou seznámit. Včera totiž skončila. „Podle církevního kalendáře vánoční čas skutečně končí až v neděli, ve Finsku pokračuje dokonce ještě další tři dny, až do svátku svatého Knuta," vysvětlil Lukáš Snopek návštěvníkům.

Finsko jim obsáhle představil z geografického i historického pohledu. Věnoval se i vánočnímu času, který je podobný jako v Česku.

Zdobí se tam stromečky, ovšem výhradně smrčky, na některých z nich jsou přitom kromě řetězů a ozdob také malé státní vlajky. A pod nimi dárky. „Jeden vánoční zvyk mají Finové navíc, nedokážou si představit Štědrý den bez vánočního saunování," připomněl Lukáš Snopek.

O dárky si finské děti píší Santa Clausovi. Jejich dopisy putují do vesničky u finského Ravaniemi, které je nejblíž hoře Korvatunturi. Za posledních pětadvacet let tam dorazilo deset milionů obálek z celého světa, nejvíce z Japonska, Velké Británie a Polska. A každé z dětí dostane odpověď!

V minulosti nosil finským dětem vánoční dárky Joulupukki, tedy vánoční kozel, za kterého se dosud v některých rodinách s malými dětmi muži převlékají. Děti z dobráckého a štědrého vánočního kozla strach nemají.

Na Štědrý večer se stoly ve finských domácnostech prohýbají pod mnoha svátečními dobrotami, scházet tam nesmí například pečená šunka, baltské sledě na různé způsoby, lososi, klobásy, jídla z mrkve, houbový salát s citronem nebo brusinková pěna jako dezert. Pije se vánoční pivečko a glögi, kořeněný nápoj ze svařeného červeného vína a šťávy z černého rybízu, s rozinkami, mandlemi a skořicí.

Finská vánoční zapékaná mrkev
Potřebujeme: 1,5 dcl rýžové kaše, 0,5 litru mléka, 0,5 litru vody, 0,5 kg mrkve, 2 vejce, 1,5 lžičky soli, 1 – 2 lžíce cukru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetka bílého pepře, kousek másla.
Příprava: Uvaříme rýži na kaši, přidáme mléko, nastrouhané mrkve, vejce,cukr a koření. Směs nalijeme do máslem vymazané zapékací misky a na povrch vložíme několik menších kousků másla. Pečeme na 175 stupňů šedesát až devadesát minut.

Autor: Petra Špitálská

10.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Spolana Neratovice

KRÁTCE: Spolana prodlouží výrobu

Ze středočeské záchranné služby se Rejvízu zúčastnily dvě soutěžní posádky z Rakovníka a jedna z Berouna. Dále posádky z Benešova, Mělníka a Vlašimi.
4

Středočeští záchranáři bojovali na Rejvízu

NÁZOR: Naštěstí se nikomu nic nestalo. Naštěstí

Napil se. To se může a dělá to skoro každý. Pak sedl za volant a vyrazil. Taky to dělá mnoho lidí. Ale tohle se nemůže. Když ruka zákona nevystaví stopku, mnohým to projde. Bohužel. Takových jsou mraky. Problém nastává ve chvíli, když se něco stane. Fouknutí do balonku a odhalení alkoholu v těle ve chvíli kontroly je nemilé, ale může zastavit blížící se problém.

FOTO: Šmoulové bavili děti v mělnickém parku

Mělník - Šmoulové připravili Den pro nejmenší v mělnickém parku u domu dětí a mládeže. Šmoulí vesnička otevřela soutěže pro téměř pět stovek dětí, které soutěžily o šmoulí odměny a poukázky na atrakce, jako byl skákací hrad, mašinka nebo obří skluzavka. Odpoledne vystoupily i tanečnice z kroužku domu dětí a mládeže. Návštěvníci viděli i dvě hrané divadelní pohádky.

Záchranáři bojovali s posádkami z Japonska i Kanady

Mělník/Šumperk - Mělničtí záchranáři se zúčastnili mezinárodní soutěže Rallye Rejvíz 2017, která se konala na Šumpersku.

Okresní výběry změří síly ve Vojkovicích

Mělnicko – Fotbalový plac ve Vojkovicích o víkendu hostí šlágr okresního přeboru. Ve středu se na něm odehraje další zajímavé utkání, nastoupí reprezentační výběry Okresního fotbalového svazu Mělník a sousední Prahy-východ.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies