VYBERTE SI REGION

Mělnické muzeum se loučilo s Joulupukkim

Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.

10.1.2016
SDÍLEJ:

Výstava věnovaná finským Vánocům v mělnickém muzeu.Autor: Deník/Petra Špitálská

Návštěvníci, kterých přišlo pětadvacet, měli poslední příležitost se s výstavou seznámit. Včera totiž skončila. „Podle církevního kalendáře vánoční čas skutečně končí až v neděli, ve Finsku pokračuje dokonce ještě další tři dny, až do svátku svatého Knuta," vysvětlil Lukáš Snopek návštěvníkům.

Finsko jim obsáhle představil z geografického i historického pohledu. Věnoval se i vánočnímu času, který je podobný jako v Česku.

Zdobí se tam stromečky, ovšem výhradně smrčky, na některých z nich jsou přitom kromě řetězů a ozdob také malé státní vlajky. A pod nimi dárky. „Jeden vánoční zvyk mají Finové navíc, nedokážou si představit Štědrý den bez vánočního saunování," připomněl Lukáš Snopek.

O dárky si finské děti píší Santa Clausovi. Jejich dopisy putují do vesničky u finského Ravaniemi, které je nejblíž hoře Korvatunturi. Za posledních pětadvacet let tam dorazilo deset milionů obálek z celého světa, nejvíce z Japonska, Velké Británie a Polska. A každé z dětí dostane odpověď!

V minulosti nosil finským dětem vánoční dárky Joulupukki, tedy vánoční kozel, za kterého se dosud v některých rodinách s malými dětmi muži převlékají. Děti z dobráckého a štědrého vánočního kozla strach nemají.

Na Štědrý večer se stoly ve finských domácnostech prohýbají pod mnoha svátečními dobrotami, scházet tam nesmí například pečená šunka, baltské sledě na různé způsoby, lososi, klobásy, jídla z mrkve, houbový salát s citronem nebo brusinková pěna jako dezert. Pije se vánoční pivečko a glögi, kořeněný nápoj ze svařeného červeného vína a šťávy z černého rybízu, s rozinkami, mandlemi a skořicí.

Finská vánoční zapékaná mrkev
Potřebujeme: 1,5 dcl rýžové kaše, 0,5 litru mléka, 0,5 litru vody, 0,5 kg mrkve, 2 vejce, 1,5 lžičky soli, 1 – 2 lžíce cukru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetka bílého pepře, kousek másla.
Příprava: Uvaříme rýži na kaši, přidáme mléko, nastrouhané mrkve, vejce,cukr a koření. Směs nalijeme do máslem vymazané zapékací misky a na povrch vložíme několik menších kousků másla. Pečeme na 175 stupňů šedesát až devadesát minut.

Autor: Petra Špitálská

10.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jak vidí Němci Čechy: Čerpají unijní peníze, uprchlíky nechtějí

Češi a jejich země nejsou v německém tisku hojným tématem. Kromě sportovních rubrik Česká republika zaujme německá média výjimečně. O Češích pozorný německý čtenář novin ví jen to, že nechtějí přijímat uprchlíky – v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Jejich ministr financí Andrej Babiš je miliardář, který stojí ve střetu zájmů kvůli čerpání dotací pro své firmy, jež by měl zároveň jako ministr kontrolovat.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Mělník, Neratovice - Prohlédněte si miminka, která se nově narodila v mělnické a neratovické porodnici.

Bezmasá strava přinesla navýšení energie i zlepšení zdraví, říká Ivo Hury

Stránka – Ačkoli Ivo Hury maso do svého jídelníčku nezařazuje, čas od času si dá rybu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies