„Nejvíc se mi líbil kníže s velkým břichem. Bylo legrační, jak s ním hýbal. 
A zajímalo by mě, jak se dělaly ty účesy," říkala po představení v mělnickém domě dětí a mládeže malá divačka Terezka. Ta byla jednou z tisícovky mělnických školáků, kteří měli možnost zhlédnout nový výukový program mělnického Domečku, jak domu dětí a mládeže říkají.

Letošní novinka s názvem Šaty dělají člověka, kterou si vymysleli a pečlivě nacvičili pedagogové volného času, má dětem formou divadelního představení spojeného s videoprojekcí představit odívání a kulturu jednotlivých historických etap od pravěku až po současnost.

„Mladší děti tak získají základní představu o časových epochách a starší děti si upevní a prohloubí své znalosti," uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže v Mělníku Helena Jiráčková, která se na pódiu před malými diváky proměnila v bohatě oděnou dvorní dámu.

Podle ní je cílem výukového programu, který dokonale upoutal pozornost všech návštěvníků, nejen získat představu o historii, snahou aktérů je, aby děti pochopily, že šaty mají být vždy čisté, nepotrhané, pohodlné.

„A zároveň by oděv neměl ovlivňovat lidský charakter," připomněla Helena Jiráčková.

Na pódiu mělnického Domečku se nadšeným dětem představily školačky Alenka a Ivanka, které je provedly pravěkem se Statnou medvědicí, přes starověk s Kleopatrou až k novověku. Toto dlouhé období začalo časy kněžen a knížat, a skončilo v současné době, kde děti poznaly oblečení, které nosí lidé, s nimiž se denně potkávají.