„Většinou se domluvíme s ostatními vinaři z okolí. Letos to ale vyšlo o něco dříve, protože jsme potřebovali, aby naše nová produkce sladkých vín byla v lahvích do konce března," řekl vinař, kterému mobilní linka na stáčení nápojů, především vín, ulehčí mnoho starostí i času.
Čtěte také: Mělník čeká další dopravní kolaps
Naplnit desítky tisíc lahví ve vinařském sklepě by totiž nebylo vůbec jednoduché. „Samozřejmě také sami plníme víno do lahví, a to především suché, u kterého už tak nehrozí druhotné kvašení v lahvích," připomněl Luděk Vondrák, který oceňuje, že rakouská firma zaručuje stabilitu a sterilnost nalahvovaného vína. „Sterilní lahvování zamezí dalšímu kvašení, protože se velmi jemným filtrováním oddělení jednotlivé bakterie a kvasinky. Stačí jediná kvasinka a ze sladkého vína se v lahvi stane nechtěný šampus," vysvětlil mělnický vinař.
U mobilní lahvovací linky se vedle Luďka Vondráka v pátek ohánělo dalších šest až osm lidí.
„Je to velký nápor, ale během jediného dne jsme schopni tu naši kapacitu bez problémů stočit do lahví a máme zase na celý rok klid. Příprava před plněním do lahví nám zabrala zhruba týden a podobnou dobu strávíme ještě s návaznými pracemi," doplnil Luděk Vondrák, který do lahví v rakouském stroji plnil například polosuchý Ryzlink rýnský, polosladký Kerner nebo sladké Rulandské bílé.
Čtěte také: Vyšetření spolehlivě odhalí vrozené vady