Lihovarnické výpalky jsou skladovány v zásobnících umístěných na bývalém řepném placu. Jde o přírodní draslíkaté hnojivo, které je vedlejším produktem při výrobě lihu z cukrové řepy. Zápach sice není zdraví škodlivý, pro lidi, kteří ho musí dýchat, je ale hodně nepříjemný.

Podle vysvětlení společnosti Tereos TTD Cukr Česká Republika, jíž mělnický závod patří, je příčinou zápachu z lihovarnických výpalků změna technologie v dobrovickém lihovaru.

„Zapáchá víc, než jsme očekávali," přiznala firma s tím, že dochází ke zvýšení tlaku v nádržích plných lihovarnických výpalků a zápach uniká netěsnostmi ve střeše. Ty jsou zatím záplatovány plechy, na nádrži rovněž přibyla filtrační technika, což by mělo zápach snížit.

Opravu střechy nádrže s páchnoucím obsahem prý firma zařadí do plánu údržby, aby se zaplavení mělnické čtvrti kolem bývalého cukrovaru zápachem už neopakovalo.

Stejný slib přitom už cukrovarnická firma dala svým mělnickým sousedům před měsícem, kdy je zápach sužoval poprvé. Tehdy řepný plac prohledávali hasiči a strážníci, které provázel služební pes, aby odhalili, odkud se odporný puch line.