Na start se postavili strážníci z Mělníka, Neratovic, Kralup nad Vltavou, Brandýsa nad Labem, Kladna, Slaného, Nymburka a Kolína. Jejich výzbroj a výstroj byla stejná, jakou používají při službě.

Podle pořadatele, mělnického strážníka Petra Limprechta měla soutěž přiblížit zadané úkoly co nejblíž reálným situacím. „Modelové příklady byly takové, jak je strážníci při běžné službě zažívají," vysvětlil.

Na tříkilometrové trati bylo šest stanovišť, kde mohli soutěžící nasbírat body. „Dvě stanoviště byla zaměřena na zdravovědu a na poskytnutí první pomoci," řekl Limprecht a připomněl, že strážníci řešili případ pacienta s amputovanou končetinou a následnou resuscitaci.

Zámek v Nelahozevsi. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Jaro patří řemeslníkům

1. místo - Městská policie Mělník
2. místo - Městská policie Brandýs nad Labem
3. místo - Městská policie Mělník
4. místo - Městská policie Kralupy nad Vltavou
5. místo - Městská policie Kladno

Ve druhém případě museli pomoci německy mluvící turistce najít jejího ztraceného manžela. Na třetím stanovišti je čekalo loupežné přepadení i s napadením hlídky. A pachatelé byli samozřejmě ozbrojeni.

Potom následovala ostrá manželská hádka, kdy se pár dokonce fyzicky napadl a u toho všeho ještě navíc bylo přítomno jejich miminko. Na předposledním stanovišti nachytala hlídka zloděje traktoru a přivolala na místo majitele vozidla.

Na závěr čekalo soutěžící střelné zranění, kdy se neopatrný muž sám střelil při nesprávném zacházení se zbraní. „Každá z těchto modelových situací byla hodnocena rozhodčími, kteří byli složeni z vedení městských policií, Českého červeného kříže, střední zdravotnické školy a vedoucím pracovníkem státní policie," připomněl Petr Limprecht.

V rolích figurantů odvedli skvělou práci studenti místní zdravotnické školy, úředníci z odboru sociálních věcí a zaměstnanci centra seniorů. Na vytvoření modelových situací se podílel rovněž mělnický taekwondo klub Hansoo.

Vítězové z Mělníka dostali dárky od společnosti, která se zabývá střeleckou a zdravotní přípravou ozbrojených složek.

Mělník, Pražská ulice
Kruhové objezdy ve městě rozkvetou