VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléko na talíři? Zkuste to

Praha – Máte rádi mléko? A to v netradiční podobě jako součást hlavního jídla? Festival Mléka na talíři je tady. Potrvá od 16. do 30 září.

15.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Do festivalu je zapojeno osm restaurací z Prahy, Brna a Přerova.

V každé z nich budou na jídelním lístku nabízet speciální tříchodové festivalové „mléčné“ menu.

„Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Menu je sestaveno z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu. To vše za jednotnou cenu 250 Kč. „Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde,“ podotkl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a v Přerově restaurace U Labutě.

V menu se objeví například filet z tresky vařený v mléce, vepřový hřbet pomalu tažený v mléce, bio hovězí svíčková s karlovarskými knedlíčky či ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce.

Akce je součástí projektu Bílé plus a festivalové aktivity podporuje také Agrární komora, jejíž viceprezident Bohumil Belada říká, že o mléce se traduje spousta mýtů a pověr. „Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku,“ přiblížil cíle projektu Belada.

Festival Mléko na talíři je další z iniciativ kampaně Bílé plus, jejímž cílem je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků.

„Propojení projektu Bílé plus s festivalem Mléko na talíři vnáší do kampaně oživující prvek a zároveň ukazuje, že přirozená konzumace mléka a mléčných výrobků nemusí být vždy fádní záležitostí,“ říká Kateřina Böhmová, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Okusit mléčné menu lze pouze rezervačním systémem a to přes festivalové stránky www.mlekonataliri.cz. Bez rezervace menu jednoduše neochutnáte.

Autor: Jiří Macek

15.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

HK Kralupy - HC Příbram

Přes Sokol, Lokomotivu a Kaučuk až k dnešnímu HK

Bouřka. Ilustrační foto.
18

Během dne hrozí silné bouřky, výstraha platí do půlnoci

Slíbené peníze pro sestry: kraj schválil postup, jak je zajistit

Střední Čechy – Jak budou postupovat při navyšování platů sester a dalších zdravotnických pracovníků, kteří pracují ve směnném nebo nepřetržitém provozu, rozhodli krajští radní. Reagují tak na nejasnou metodiku dotačního programu Ministerstva zdravotnictví, kvůli které hrozí, že sestry dostanou slíbené peníze navíc opožděně.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Praha – Možná s tak trochu babičkovskou radou se v pátek obrátili na veřejnost pražští hygienici.

Libiš ulovila Očovana, bývalého ligového hráče Bohemians Praha

Libiš – Parádní posila do týmu! To si mohli říct při zahájení přípravy na novou sezonu hráči i funkcionáři fotbalové Libiše. Do Sokola totiž přichází Peter Očovan, slovenský ofenzivní univerzál, který má zkušenosti nejen s nejvyšší českou soutěží, ale i se zahraničím.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Mělník, Neratovice - Prohlédněte si miminka, která se nově narodila v mělnické a neratovické porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení