VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléko na talíři? Zkuste to

Praha – Máte rádi mléko? A to v netradiční podobě jako součást hlavního jídla? Festival Mléka na talíři je tady. Potrvá od 16. do 30 září.

15.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Do festivalu je zapojeno osm restaurací z Prahy, Brna a Přerova.

V každé z nich budou na jídelním lístku nabízet speciální tříchodové festivalové „mléčné“ menu.

„Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Menu je sestaveno z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu. To vše za jednotnou cenu 250 Kč. „Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde,“ podotkl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a v Přerově restaurace U Labutě.

V menu se objeví například filet z tresky vařený v mléce, vepřový hřbet pomalu tažený v mléce, bio hovězí svíčková s karlovarskými knedlíčky či ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce.

Akce je součástí projektu Bílé plus a festivalové aktivity podporuje také Agrární komora, jejíž viceprezident Bohumil Belada říká, že o mléce se traduje spousta mýtů a pověr. „Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku,“ přiblížil cíle projektu Belada.

Festival Mléko na talíři je další z iniciativ kampaně Bílé plus, jejímž cílem je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků.

„Propojení projektu Bílé plus s festivalem Mléko na talíři vnáší do kampaně oživující prvek a zároveň ukazuje, že přirozená konzumace mléka a mléčných výrobků nemusí být vždy fádní záležitostí,“ říká Kateřina Böhmová, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Okusit mléčné menu lze pouze rezervačním systémem a to přes festivalové stránky www.mlekonataliri.cz. Bez rezervace menu jednoduše neochutnáte.

Autor: Jiří Macek

15.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V areálu lobkovického zámku se poslední únorovou sobotu konal tradiční masopust.
29

OBRAZEM: Masopust v Lobkovicích

Ilustrační foto

Dokumentární snímky míří do sokolovny

Vinařskou sezonu zahájí Vinná noc bez sklepů

Návštěvníci mělnického vinobraní letos musí počítat s několika menšími změnami oproti letům minulým, které pro ně připravila místní radnice. Největší novinkou bude možnost zakoupit si vstupenky v předprodeji on-line.

Prudký vítr přidělal práci hasičům i energetikům

Silný vítr, který na řadě míst republiky už ve čtvrtek večer komplikoval silniční a železniční a dopravu, se nevyhnul ani Mělnicku.

KRÁTCE: Co se děje na Mělnicku?

Přinášíme vám krátké zprávy z Mělnicka.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Mělník, Neratovice - Prohlédněte si miminka, která se nově narodila v mělnické a neratovické porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies