„Nebudu toho řidiče hodnotit, jen bych mu rád vzkázal, že není umění rozjet dnešní auta do takových rychlostí. Je však problém tak rychle jedoucí vozidlo zastavit ve chvíli, kdy je to potřeba, a neudělat ze sebe a ostatních nešťastné lidi po zbytek života," poznamenal Josef Daniška.

Radar se záznamovým zařízením, který má přispět ke zklidnění dopravy, je ve městě v provozu od loňského léta. Nezůstává ale stále na stejném místě, stěhuje se po několika schránkách. Řidiči přitom netuší, ve které z nich se právě nachází.

Radar hlídá rychlost projíždějících aut u silnic, kde se pohybuje hodně chodců, zejména nedaleko škol a školek, například v Pražské nebo Kokořínské ulici.
Za pět měsíců v minulém roce zaznamenal mělnický radar jedenáct set přestupků, v průměru tak jelo městem rychleji než stanovenou padesátkou 220 aut. Za první čtvrtinu letošního roku jich bylo skoro devět set třicet, přestupku se tak dopustilo měsíčně v průměru 309 řidičů.

Někteří z nich přitom jezdí rychleji, než smějí, opakovaně. Jednoho ze závodníků radar zachytil při rychlé jízdě dokonce devětkrát. A dalšího dvakrát v pouhých pěti minutách.

„Nejde o nepatrné překročení maximální povolené rychlosti vozidel v obci, v roce 2014 byl průměr 66 kilometrů v hodině a v roce 2015 průměr ještě stoupl na 68 kilometrů v hodině," uvedl Josef Daniška a připomněl, že podle policejních statistik patří překročení nejvyšší povolené rychlosti mezi nejčastější příčiny dopravních nehod s vážnými následky.