Zákeřná povodeň, která se prohnala Mělnickem přesně před patnácti lety, a další velká voda následující před čtyřmi lety donutily města a vesnice na Mělnicku začít vážně uvažovat o ochraně prostřednictvím hrází.

V Hoříně sice postavili protipovodňovou hráz hned po první živelné katastrofě v roce 2002, ta však další velké vodě v roce 2013 spolehlivě čelit nedokázala. Zhruba o dvacet centimetrů přetekla. Proto začala obec toužit po jejím navýšení. Aktuálně je podle hořínského starosty Václava Šmídy připraven projekt na zvýšení hráze o půl metru.

Pak by hořínská hráz měla dosáhnout stejné výšky jako podobné opatření na protějším břehu u Mělníka. Při další možné povodni by se tak hladina zvýšená extrémně nad úroveň obou hrází vylila stejnou měrou do Hořína i do Mělníka. Místní lidé však věří, že za jejich života už se to nestane.

Pro finální úpravu hořínské hráze chybí jen vykoupit potřebné pozemky. „Náklady na celou akci mají přesáhnout 170 milionů korun,“ uvedl Šmída.

Starosta Zálezlic Jiří Čížek.
Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Mělník v současné době spouští druhou etapu výstavby protipovodňové hráze. Právě teď finišuje výběr zhotovitele prací. „Město je navrhovatelem, investorem jsou Povodí Labe a stát,“ uvedl starosta Ctirad Mikeš. Náklady se vyšplhají na 90 milionů korun. Práce začnou na začátku letošního podzimu a hotovo by mělo být za více než rok. 

V roce 2019 tak budou mělnické části Mlazice a Pšovka chráněny před stoletou vodou. A díky vyšší protipovodňové hrázi budou vyjmuty ze záplavového území. To bude mít zásadní vliv na hodnotu 350 nemovitostí v lokalitě. Také Zálezlice, které se staly symbolem povodní v roce 2002, mají novou protipovodňovou hráz. Starosta Jiří Čížek vzpomíná, že měla být původně dlouhá symbolických 2002 metrů, jak navrhli vysokoškolští studenti. Stejně jako tvar hráze do šipky směřující na soutok Labe s Vltavou. „Odborníci řekli, že to není reálné, a tak nakonec nemá hráz tak ostrý tvar a je o 502 metrů kratší, má 1500 metrů,“ vysvětluje starosta. Zálezlická hráz při druhé povodni v roce 2013 ještě nebyla dokončena, škody však díky ní nebyly tak vysoké jako v roce 2002. Nyní už je hráz kompletní a v nejvyšším bodě dosahuje čtyř a půl metru.

Jana Šrámková ukazuje na místo, kde před patnácti lety stával jejich původní dům.
Po opadnutí vody to vypadalo, jako by v domě explodovala bomba