Starostové zákon, který má platit od příštího roku, považují za zbytečný a nesmyslný. „Je to další nařízení proti existenci malých samospráv," říká Martin Bauer, starosta Chorušic. Ačkoli Chorušice problémy se zadlužováním nemají, dokonce v poslední době provedly mnoho investičních akcí bez úvěrů, starosta se domnívá, že zákon opravdu nic dobrého nepřinese. „Malé obce samozřejmě nebudou stavět bytové domy za stovky milionů, ale potřebují vyřešit tu nejnutnější infrastrukturu, což je problém. A pokud si ji nebudou moci pořídit, protože se na krátký čas zadluží víc, než jim ukládá zákon, je to samozřejmě nesmysl. Stát nás na jedné straně nutí do velkých akcí, jako jsou například kanalizace, ale zároveň jim brání," míní chorušický starosta.

Čtěte také: Kralupy plánují demolici dvou bytových domů

Souhlasí s ním i starosta Kralup nad Vltavou a senátor Petr Holeček. „Je to špatný zákon, proti kterému jsem hlasoval. Vůbec nechápu, jak se v obou komorách parlamentu mohl najít starosta, který pro něj zvedl ruku," připomíná senátor Holeček a dodává, že jde o zákon, který přinese problémy nejen obcím, ale i krajům. „Doufám, že se brzy dostaneme k jeho novelizaci, o kterou budeme s kolegy usilovat," poznamenal Petr Holeček.

O zbytečnosti zákona o rozpočtové zodpovědnosti je přesvědčen i mělnický starosta Ctirad Mikeš, podle něhož si každá rozumná obec musí uvědomit, do jaké výše se může zadlužit.

„Nejsem si jistý, zda má stát ovlivňovat obchodněprávní vztah mezi bankovním domem a obcí. Banka totiž zadlužené obci stejně další peníze neposkytne. Na druhou stranu chápu stát, že se obává zadluženosti obcí, ale podle mě by stačilo vydat metodický pokyn s doporučením výše maximálního zadlužení," líčí starosta Mikeš. Zároveň je podle něho nesmyslné, aby stát sankcemi dál zatěžoval předlužené obce, které by pak na tom byly finančně ještě hůře.

Obce úvěry používají především na spolufinancování dotacemi podpořených projektů, jako jsou například právě nákladné kanalizace.

Čtěte také: Skládka nebezpečných chemikálií zmizí