V areálu Elektrárny Mělník v Horních Počaplech, která vedle elektřiny vyrábí také teplo, vznikla během letošního léta důležitá propojka.

Tepelný propoj podle ředitele Elektrárny Mělník Miroslava Krpce v případě potřeby zabezpečí dodávky tepla do hlavního města a Neratovic nejen z výrobny Mělník I, ale nově i z výrobny Mělník II. Ta je dnes primárně určena pro dodávání horké vody do Horních Počapel a Mělníka.

Domácnosti by tak díky propojení obou elektrárenských bloků neměly pocítit jakékoli případné odstávky některého z provozů. Mělník I může kdykoli alternovat a zálohovat roli Mělníku II a naopak.

Energetici se k výstavbě propojky za zhruba sto milionů korun rozhodli kvůli tomu, že dosud neexistovala žádná rovnocenná záloha pražského horkovodu.

„V Praze vytápíme téměř celé území na pravém břehu Vltavy, což je nějakých dvě stě třicet tisíc domácností," připomněl Miroslav Krpec a dodal, že právě elektrárna Mělník II, která je novější, dokáže pražskému horkovodu zajistit vhodnou rezervu.

Potvrdil to i projektový manažer útvaru Příprava a realizace projektů Pavel Koktan, podle něhož práce na stavbě propoje běžely v srpnu takřka nepřetržitě a pro nejnutnější přerušení provozu byly využity předem plánované odstávky elektrárny.

Napínavé chvíle prý energetici zažili v okamžiku propojení obou horkovodních systémů, kdy bylo nutné do potrubí osadit i průtokové fakturační měřiče a usměrňovače proudění topné vody. „Každý kus vážil přes tři tuny. Celé se to muselo zvládnout během odstávky, která trvala pouhé čtyři dny. Potrubí o průměru sedm set a tisíc milimetrů proto svářelo nepřetržitě několik svářečů," popsal Pavel Koktan.
Nově propojený horkovodní systém čeká ostrá zimní prověrka už za několik týdnů. Po propojení umí každá z částí elektrárny vyrábět v různých konfiguracích, což odborníkům umožňuje efektivně kombinovat výrobu tepla a elektřiny.

Významnou změnou letošního roku v Elektrárně Mělník je vedle nového propojení horkovodů také ekologizace provozu výrobny Mělník I, která spadá pod společnost Energotrans.

Rekonstrukce se v letošním roce dočkaly čtyři ze šesti obrovských uhelných kotlů.

Podle ředitele pro správu a integraci společnosti Energotrans Miroslava Krebse šlo zejména o opatření směřující k eliminaci tvorby emisí oxidu dusíku při spalování energetického uhlí a rekonstrukce elektrofiltrů tuhých emisí. „Emisní limity se nám díky investici v hodnotě jedné miliardy korun podaří snížit na méně než polovinu původních hodnot.

V příštím roce se rekonstrukce dočkají zbylé dva kotle," přiblížil Miroslav Krebs.

Po nákladné ekologizaci všech kotlů bude nejvýkonnější výrobna Mělník I splňovat ekologické limity, které vejdou v platnost začátkem roku 2016.