Rodný dům Jana Palacha ve Smetanově ulici ve Všetatech začnou v příštím roce předělávat řemeslníci. Mnoho let chátrající nemovitost se totiž změní v památník, který bude připomínat Palachův burcující čin z roku 1969.

Jeho vybudování má na starosti Národní muzeum, které tím před časem pověřilo ministerstvo kultury. Podle vedoucí oddělení hlavního manažera expozic Národního muzea Dagmary Fialové je otevření památníku v plánu nejpozději v srpnu 2018. „Nyní se připravuje projekt, tendr bude vypsán po získání stavebního povolení," uvedla Dagmar Fialová a dodala, že v

současné době odborníci muzea pracují na libretu expozice.

Už od letošního jara je zřejmé, jak bude památník vypadat. Porota v soutěži na jeho podobu vybrala návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA.

Vítězný návrh, podle něhož bude nyní vzniká projekt, ocenil i autor myšlenky Palachova památníku Jan Poukar ze sdružení Národ pohasl. „Hodně se mi na návrhu líbí otevření zahrady a vytvoření veřejného prostoru v obci, což přináší mnoho možných asociací. A těší mě, že vítězný návrh připravil kvalitní půdorys pro expozici. Teď ovšem leží obrovská zodpovědnost na tvůrcích expozice, jak s tímto prostorem naloží a jak jej naplní emocemi," konstatoval Jan Poukar.

Muzeum chce památník otevřít nejpozději k 50. výročí invaze sovětských vojsk v roce 1968.