„Je vtipná, vede nás k samostatnosti. Je pro nás kamarádkou, která nám rozumí. A hlavně je pro každou legraci," chválí žáci z 5. A mělnické základní školy v Jungmannových sadech svou třídní učitelku Veroniku Tesařovou, která je provází školní docházkou už od první třídy.

Děti si své druhé maminky opravdu váží. Svou náklonnost projevily tak, že ji nominovaly do ankety Mělnického deníku Hvězda za katedrou. A bojují za to, aby jejich oblíbenkyně zvítězila. Pro ně je totiž tou nejlepší učitelkou na světě. „Do výuky umí zapojit celé rodiny, zavádí nové metody a přístupy k výuce, takže se nikdy nenudíme. A navíc nikdy neopravuje červenou tužkou," dodávají školáci.

Veronika Tesařová se nestačila divit, když ji při procházce Mělníkem žáci jednohlasně oznámili, že její jméno zaslali v nominačním dopise do redakce. „Nejdřív jsem vůbec neměla slov. Jsem dost emotivní, takže mi hned vytryskly slzy. První moje myšlenky ale byly, že asi budu muset dávat rozhovor do novin. Nicméně musím přiznat, že mi udělali radost," říká jedna ze dvanácti kandidovaných na titul nejoblíbenějšího učitele mělnického regionu pro letošní rok.

Učitelskou anketu na webu melnicky.denik.cz Veronika Tesařová sleduje, hlasování si vzala za své třicítka jejích dětí. „Chodí mě informovat, kolik už máme hlasů. O přestávkách se mě dokonce ptají, jestli mohou hlasovat z počítače ve třídě. Prostě bojují, berou to jako soutěž a chtějí vyhrát dort. Ten jim ale upeču, i kdybychom nevyhráli," podotýká favoritka páťáků.

Veronika Tesařová se pro školu a hlavně pro žáky zřejmě narodila. Učitelkou chtěla být už od chvíle, kdy si poprvé sedla do školní lavice. A možná už i předtím. „Bylo to asi ve mně. Ještě jsem do školy ani nechodila a už jsem si na ni hrála. Snažila jsem se tenkrát učit mladšího brášku," vzpomíná mělnická rodačka. Učení ve škole pro Veroniku Tesařovou není zaměstnáním, ale spíš posláním. Nedokáže si ani představit, že by měla dělat něco jiného.

„Maminka si přála, abych se stala lékařkou, ale pohled na krev mi nedělá moc dobře," doplňuje.

Veronika jako malá holčička často postávala u plotu a sledovala, jak kolem chodí učitelky ze školky s dětmi. Byla totiž doma s maminkou a mladším bráškou. Není proto divu, že se do první třídy mezi nové spolužáky těšila.

Dětství Veronika Tesařová strávila ve škole v Jungmannových sadech, kde nyní sama učí. Potom studovala na mělnickém gymnáziu a nakonec se vypravila na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, kde vystudovala učitelství prvního stupně se zaměřením na tělocvik.

První zkušenosti s učením nabírala v liběchovské základní škole. „Moc se mi tam líbilo, ale nechtěla jsem každý den dojíždět. Naštěstí jsem získala místo na své základní škole, kde jsem vystřídala paní učitelku Libušku Šafránkovou, která mě učila na prvním stupni," popisuje.

Veronika Tesařová říká, že jí děti neustále dělají radost. „Každá hodina, každý den je naprosto jiný. Nejvíc mě potěší, když chodí do školy rády a řeknou, že se těší. To je také můj cíl, aby se do školy těšily, aby je jako prvňáčky ráno nebolelo bříško ze strachu ze školy, aby je škola bavila, a tím získaly vztah ke vzdělání a naučily se toho pro život co nejvíce," vysvětluje s úsměvem.

Na konci letošního školního roku se páťáci budou muset se svou třídní rozloučit. Předposlední víkend v červnu si ještě společně užijí v táboře v nedaleké Lhotce, kde stráví tři dny. „Je to první třída, kterou jsem učila od prvního až do pátého ročníku, předtím mi to dvakrát přerušila mateřská. Jsou to moc prima žáčci, loučení s nimi bude opravdu těžké."

Učitelství bude u Tesařů pravděpodobně dědičné. Manžel Veroniky Jan je tělocvikářem na České zahradnické akademii v Mělníku a starší dcera Aneta studuje Střední pedagogickou školu v Litoměřicích. Ta mladší Adéla, která na Jungmannce chodí do třetí třídy, by chtěla být zatím herečkou.

 Veronika Tesařová žije v Mělníku, odkud pochází, je vdaná, s manželem Janem má dvě dcery Anetku a Adélku. Po maturitě na mělnickém gymnáziu vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze učitelství pro první stupeň se zaměřením na tělesnou výchovu. Její největší zálibou jsou děti, věnuje se také několika sportům, ráda pracuje na zahrádce, s rodinou hraje geocaching a s oblibou fotografuje.