S dvoumetrovou sochou bohyně vítězství Elsou, která byla jeho prvním dílem, by se rád zase shledal. „Za rozumnou cenu bych ji i koupil zpátky," věří Tomáš Dolejš, že socha nezmizela ve šrotu.

Kovový anděl se zlatým nátěrem visel u stropu karlovarského rockového klubu Rotes Berlin. Po jeho zavření koupil veškeré věci z interiéru kupec z Prahy. A spolu s nimi odvezl i sochu. Od té doby se po ní slehla zem.

„Už jsem se smířil s tím, že ji nikdy nenajdu," vrací se do minulosti Tomáš Dolejš. Pak mu ale svitla naděje. Do pátrání po andělovi se totiž zapojili jeho kamarádi.

„Založili mi facebookový profil, kterému jsem se dosud bránil, a pověsili tam zprávu, že hledám anděla. Musím přiznat, že facebook je fenomén, spoustu lidí pátrání po soše zaujalo," poznamenal výtvarník.

A právě prostřednictvím facebooku se na něho obrátil i řidič, který věci z interiéru rušeného klubu Rotes Berlin před časem vezl do Neratovic. „Bohužel už si nepamatuje, kam přesně. Všechno, tedy i anděla, prý složil na nákladovou rampu u nějaké betonové prodejny nebo obchodního domu. Mohla by to být i hospoda, na snímcích, které se ke mně dostaly, jsou totiž i pivní sudy," doplnil Tomáš Dolejš.

Věří, že by místní lidé mohli neratovické zákoutí, kde skončil jeho anděl, poznat.

Bohyni vítězství Elsu by rád našel a představil na podzim letošního roku na společné výstavě s malířkou Alenou Antonovou v galerii v karlovarském kině Drahomíra, kterou buduje spolu s kamarády.

„Je možné, že socha někde ležela a někdo si ji vzal, když majitele nezajímala," doplnil výtvarník s vírou, že anděl stále žije, i kdyby měl sloužit třeba jako strašák v zelí na zahradě.

Tomáš Dolejš pracuje především s kovem, věnuje se technice svařování různých částí do tvarů. Většinu svých děl pak nechává pomocí soli nebo kyseliny solné zreznout.