Před čtyřmi měsíci založili místní nadšenci Spolek pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech nad Vltavou. Sochy dobrého vojáka z Haškova románu jsou už na třinácti místech na světě. Žádná z nich se ale nenachází v Česku. Zatím.

Spojení Švejka s městem vychází přímo z Haškova románu. Zmínku o Kralupech nad Vltavou tam čtenáři naleznou na sedmi místech. Kralupský drogista Vaněk, jehož potomci ve městě stále žijí, je jejich starým známým.

Protiválečný humoristický román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války je nejpřekládanější českou knihou. A má na celém světě četné fanoušky.

První česká socha Švejka má být místo na pěší zóně v Husově ulici, na straně u Palackého náměstí, ze kterého je přímý pohled na někdejší Vaňkovu drogerii. Stejným směrem se bude dívat Švejk, sedící na lavičce, i stájový pinč u jeho nohy. Místní lidé i turisté si na lavičku budou moci přisednout.

Švejk bude provázet cestovatele Miroslava Jakeše na Severní pól hned dvakrát, na sbírkovém pivním tácku a v podobě látkové postavičky od Haškových potomků. S oběma se polárník v cíli vyfotí. Tácek, který zároveň orazítkuje na všech dosažených expedičních základnách, po návratu věnuje kralupskému městskému muzeu.

Pivní tácek ze speciální limitované edice získají zájemci v infocentru kralupské radnice za příspěvek do sbírkové pokladničky.