Podle mělnického místostarosty Petra Volfa má město šanci získat na rekonstrukci nemovitosti na Slovanech dvě dotace, na zateplení i stavební úpravy vnitřních prostor a nezbytné vybavení.

Projekty, které stanoví náklady na oba záměry, zatím nejsou hotové. Podle předběžných odhadů by měly přesáhnout tři miliony korun.

Sporné jsou ovšem jiné tři miliony korun, které by měly být přibližnými ročními provozními náklady dvou dětských skupin po dvanácti dětech. Jde o peníze například na platy zaměstnanců, topení, elektřinu a vodu.

„Obrátíme se proto na místní lidi, aby přispěli svými názory k závěru, zda je ve městě o dětské skupiny zájem a jak vysoký měsíční poplatek by akceptovali," vysvětlil Petr Volf, že otázka zřízení dvou dětských skupin v prostorách na Slovanech je zatím otevřená.

Měsíční náklady na každé dítě, které navštěvuje dětskou skupinu, činí deset tisíc korun. A většinu z nich by pravděpodobně neslo město. Například ve stávající dětské skupině v ulici Pod Vrchem přispívají rodiče měsíčně patnácti sty korunami.

Pod Vrchem je zatím jediná mělnická dětská skupina. Navštěvuje ji šest dětí.

Zřídit další dětskou skupinu pro dvanáct dětí zamýšlí i místní rodinné centrum Kašpárek provozující zatím dopolední školku Rolnička pro děti ve věku od dvou do čtyř let.

Mateřské školy v Mělníku slouží dětem až od tří let věku. V tomto školním roce je navštěvuje pět set dětí. „Uspokojili jsme pětadevadesát procent žadatelů o umístění tříletých dětí a sto procent zájemců o umístění starších dětí," připomněl místostarosta Petr Volf.