VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pole u Ovčár jsou plná pórku, poptávka je ale malá

Ovčáry /FOTOGALERIE/ - Zemědělci bratři Svačinové zaplatí za zavlažování pole labskou vodou ročně sto tisíc korun.

13.9.2009 4
SDÍLEJ:

Pěstitelé Svačinovi z Ovčár mají pórku hodně, zájem obchodníků však není velkýFoto: Deník/ Jiří Říha

“Jsme asi poslední mohykáni, kteří v Česku ještě pěstují pórek,“ říká soukromý zemědělec Václav Svačina z Ovčár, který polu s bratrem Milošem pěstuje zeleninu na několika hektarech už šestnáct let.

Většina zemědělců, kteří se dříve na oblíbenou cibulnatou zeleninu specializovali, už to vzdala.

Zájem o český pórek na trhu totiž slábne. Přitom je mnohdy pěstovaný ekologičtěji než v cizině. Potvrdil to i Václav Svačina. „Obchodníci na pulty berou hlavně pórek z Holandska, který je podle nich hezčí. Nemívá listy poseté od třásněnky,“ uvedl pěstitel zeleniny s doplnil, že Holanďané pórek stříkají každý týden chemickými přípravky.

Na polovině hektaru u Ovčár pěstují bratři Svačinovi pór z českého i zahraničního osiva. „Máme tu několik řádků hybridního pórku, který jsme dostali na zkoušku. Rostliny jsou vyrovnanější, ale osivo je šestkrát dražší než to, které používáme. Navíc ve výnosech není podstatný rozdíl,“ prohlásil Svačina.

Počasí letošní sezony se na sklizni pórku neodrazilo. Podle Svačinů je pór kvalitní a není ho málo. Přispěla k tomu dobrá péče a neustálé zavlažování, zejména na konci léta, kdy z nebe nespadla ani kapka vody. „K závlaze používáme labskou vodu. Rozvody jsou na všech polnostech kolem vesnice. Ročně nás to stojí sto tisíc korun ročně,“ řekl Václav Svačina a připomněl, že další statisíce vydá za osiva, hnojiva a postřiky.

Jak se vůbec pór pěstuje a jaká je jeho cesta z pole na talíř? „Brzy na jaře vyséváme dvouřádkovou sečkou přímo na pole, které pak přikrýváme prodyšnou fólií,“ přiblížil způsob pěstování póru Svačina.

Když jsou rostlinky silné asi jako tužka, zemědělci je vytrhají a zkracují jim kořeny i listy. „Vysazujeme do hlubších rýh traktorovým sazečem, na němž sedí ženy a mladé pórky dávají do půdy. Do sklizně potom řádky ještě několikrát přihrnujeme, abychom dosáhli co největší vybělené části, která se konzumuje,“ vysvětlil pěstitel.

Pór v tržní velikosti se vytrhává, zkracují se mu kořínky i listy a převáží se v přepravkách k pracímu platu. „Pórek vysypeme na plato, kde ho pořádně opláchneme, potom ho dáme znovu do přepravek, navážíme a nakonec paletujeme,“ doplnil Václav Svačina.

Za kilogram póru pak dostávají zemědělci desetikorunu.

Autor: Jiří Říha

13.9.2009 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám sv. Petra a Pavla

Věž chrámu si turisté pletou se zámkem

Horolezec Petr Mašek pod Čo Oju
10

Petr Mašek míří na skály, chystá se na Dhaulágiri

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Uprchlý vězeň se sám přihlásil

Milovice, Jiřice – Policisté zadrželi vězně, který v úterý 15. srpna opustil volné pracoviště v areálu zábavního parku Mirákulum v Milovicích.

KRÁTCE: Z Macharovy ulice je staveniště

Mělnicko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

Natáčení filmového Pepy v Kladně pokračuje

Kladno /FOTOGALERIE/ - Filmový štáb pod vedením režiséra Jána Nováka si vybral pro natáčení nové české hořkosladké komedie s názvem Pepa středočeské Kladno. Od minulého týdne zde proto vznikají záběry pro film, který vstoupí do kin příští rok. Jak říkají autoři, jedná se o komedii o tom, jak se vymotat z neustále se opakujících dennodenních stereotypů a začít ten pravý život.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení