Opuštěné chatové osady na Mělnicku, které v zimním období bývají snadným terčem zlodějů, prověřili policisté z několika obvodních oddělení.

Akci na Kokořínsku posetém chatami a chalupami, které jejich majitelé na zimu opouštějí, vedl šéf mšenských policistů Robert Šlégl. Spolu se svými kolegy a neratovickým psovodem kontrolovali rekreační objekty například v Babím dole, Vojtěchově nebo Hlučově a prověřili i chatovou osadu Harakoko. Tentokrát ani u jedné z chat návštěvu zloděje nezjistili.
Zájem zlodějů o chaty totiž podle vedoucího mšenského policejního oddělení v poslední době klesá, což je pro jejich majitele dobrá zpráva.

„Majitelé chat, zejména těch odlehlejších, které pachatele lákají nejvíce, jsou vzhledem ke svým předchozím zkušenostem opatrnější. Přes zimu ve svých rekreačních objektech nenechávají nic cenného," konstatoval Robert Šlégl, který chaty v hůře přístupném terénu objížděl na nové služební čtyřkolce.

Do terénu spolu s ním vyrazilo dalších zhruba dvacet policistů, kteří se nezaměřovali pouze na Kokořínsko, ale prošli i chatové lokality na Kostelecku a Počapelsku.

Součástí policejního týmu, který se zaměřil na Kokořínsko, byl i neratovický psovod Vojtěch Filip se svou fenkou německého ovčáka Katkou. „Je vycvičena na hlídkovou činnost, takže může zasahovat například i u rvaček 
v hospodách," připomněl policista z neratovické kynologické skupiny.

Preventivně bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu chat policisté pořádají několikrát ročně.
„Na chaty se ovšem zaměřujeme i v rámci běžné služby, a to zhruba jednou až dvakrát za měsíc. Například v prosinci jsme ve Střezivojicích narazili na chatu, kterou majitel dostatečně nezabezpečil. Zapomněl otevřenou okenici, takže jsme ho přes obecní úřad kontaktovali a o našem zjištění informovali," přiblížil Robert Šlégl.

Strážci zákona během plošné kontroly zkontrolovali zhruba tři sta chat a chalup, které jsou v zimě prázdné.