„Lidé sem chodí a snad jsou spokojení. Vítají například, že mám otevřeno i v sobotu,“ říká podnikatelka z Vysoké Libně a připomíná, že si lidé za pár měsíců už zvykli, že se pošta přestěhovala z Mělnického Vtelna do sousední vesnice.

Jedním z nedostatků projektu pošt Partner je podle zkušeností z jiných vesnic v Česku personální zajištění. Problémy nastávají ve chvíli, kdy provozovatel onemocní nebo chce jet na dovolenou. Jitka Mžiková z Vysoké Libně to ale neřeší. Nemusí. Dovolenou si už řadu let nevybírá, a kdyby přišla nemoc, má zajištěné zastoupení.

Ilustrační foto.
Kly čekají už třetí volby, starostka ztratila vliv

Spolupráci s Českou poštou chválí. Po třídenním základním školení jí byla první měsíc denně na místě k dispozici pracovnice pošty. „Mojí výhodou v začátcích bylo i to, že jsem původní profesí analytik informačních systémů, takže zvládnutí systému mi nedělalo potíže,“ vysvětluje Jitka Mžiková a dodává, že záleží i na tom, zda dokáže provozovatel využít pomoc, kterou má k dispozici, ví, kam zavolat a na co se zeptat.

Obec má s poštou Partner dobré zkušenosti. „Služby v režii pošty Partner jsou zcela v pořádku,“ potvrzuje starostka Mělnického Vtelna Martina Karbanová.

Pobočku České pošty nemá ani Dřínov, už sedmý rok je tam však v provozu výdejní místo. Pro lidi ze Dřínova a sousedního Újezdce to znamená, že nemusí pro listovní nebo balíkové zásilky cestovat na vzdálenou poštu v Úžicích, ale mohou si je vyzvednout na dřínovském obecním úřadu.

„Když pošťačky nezastihnou adresáta doma, uloží zásilku u nás na úřadě a lidé si ji můžou vyzvednout v úředních hodinách a nemusí nikam dojíždět. Jsme s tím spokojeni,“ vysvětluje starostka Dřínova Jitka Bocková. Výdejní místo může využít skoro pět set obyvatel Dřínova a dalších sto lidí z Újezdce.

Dřínov ovšem stojí o další rozšíření poštovních služeb a uvítal by zapojení do projektu pošta Partner. „Záleží na České poště, zda na náš návrh přistoupí, my jsme připraveni“ říká starostka Bocková.

Ilustrační foto
Silnice z Mělníka do Velvar bude tříproudová

Česká pošta převedla za uplynulý rok na smluvní partnery skoro sto padesát provozoven, k začátku letošních prázdnin pak dalších osm. Jedna z nich vznikla také v Miskovicích na Kutnohorsku, kde jsou teď z celkového počtu 365 pošt Partner čtyři.

V Miskovicích, Úmoníně, Křeseticích a Horušicích provozují pošty samy obce. Přestože starostové považují projekt vesměs za dobrou myšlenku, poukazují zároveň i na řadu nedostatků. „Hlavním důvodem zřízení pošty Partner v naší obci bylo to, že ze strany České pošty stejně hrozilo, že k podobnému kroku dříve nebo později dojde. Česká pošta však byla ochotná přenechat provozování pošty prakticky komukoli,“ popisuje starosta Miskovic Marek Holinka s odkazem na skutečnost, že podle konceptu projektu může poštu v obci provozovat buď radnice nebo podnikatel v rámci své provozovny.

To, že by Česká pošta zavírala své pobočky v obcích, ale mluvčí České pošty Matyáš Vitík odmítá. „Česká pošta nebude zavírat své pobočky,“ říká Vitík s vysvětlením, že pošta má povinnost zajistit v dané lokalitě poštovní služby, a lidé se tedy nemusí obávat, že by v jejich obci provozovna poskytující poštovní služby zanikla.

Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Poskytované základní služby jsou shodné, například příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplata poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplata důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a další služby, jako je například on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej dálničních známek, denního tisku nebo losů.

Ilustrační foto.
Nálezkyně mobilu může skončit ve vězení