Fotku náledí, svědka a lékařskou zprávu musí mít chodec, který se v zimě potloukl na kluzkém chodníku a chce město nebo vesnici žádat o odškodnění. Objevují se totiž i případy, kdy si lidé zranění způsobí jinde nebo svou vlastní chybou a na obci se chtějí zahojit.

S podobnými případy se už setkaly i Neratovice, které během letošní zimy požádali o odškodnění za zranění na chodníku dva lidé. Potvrdila to mluvčí města Jiřina Kovářová. „V jednom případě město vinu odmítlo a spor je v současné době u soudu. Druhý případ nyní řeší rada města," konstatovala Jiřina Kovářová, podle níž jsou Neratovice pro tyto případy pojištěny. „Rozhodně to ale neznamená, že by město kvůli pojistce v zimě nepečovalo o chodníky ve svém katastru," připomněla.

Čtěte také: V Neratovicích otevřou třídu se zaměřením na fotbal

Bez žádosti o odškodnění nezůstane ani Mělník. Podle mluvčí města Heleny Vavřinové se zatím přišel pouze informovat jeden chodec, který si při pádu na chodníku poranil ruku. „Situace se v takovém případě řeší až po skončení pracovní neschopnosti zraněného," vysvětlila mluvčí radnice.

Kralupy nad Vltavou zatím následky úrazů na ledu nebo sněhu řešit nemusely. Během letošní zimy tam žádnou žádost o odškodnění nikdo nepodal. „Zaznamenali jsme naopak několik pochvalných ohlasů na práci zaměstnanců technických služeb, kteří zimní údržbu provádějí," uvedl mluvčí radnice Aleš Levý.

Čtěte také: Firmy marně shánějí řidiče, zedníky, svářeče i kuchaře