Starostové z Mělnicka návrh povinného vybírání poplatků za rekreaci a lázeňský pobyt považují za zbytečnost. Potvrzuje to starosta Mšena Martin Mach, podle něhož město zrovna vloni tento poplatek zrušilo. "Jde o relativní příjem, se kterým je spojena další administrativa, kontrola a účetnictví. A pořád z někoho vymáhat pár drobných není pro města našeho typu vůbec atraktivní. Úplně jiná situace bude například v Doksech nebo v Harachově, kde jsou tyto poplatky jistě jedním z hlavních pilířů rozpočtu," míní mšenský starosta a dodává, že město na poplatcích za rekreační a lázeňský pobyt v minulých letech vybíralo zhruba deset až patnáct tisíc korun.

Čtěte také: O městské byty je velký zájem, šance je ale malá

Podobný názor má i mělnický starosta Ctirad Mikeš. Ani Mělník totiž není tak vyhledávanou destinací. "Návrh ministerstva chápu, ale pro naše město tyto poplatky nejsou vůbec rozhodnou položkou rozpočtu. Naopak chceme, aby poskytovatelé ubytovacích zařízení ve městě návštěvníkům zajišťovali kvalitní a finančně dostupné služby a zbytečně jejich cenu nenavyšovali. Navýšení poplatku by městu nijak nepomohlo a poskytovatelům služeb by to jen zkomplikovalo situaci," připomíná starosta Mělníka, kde je rekreační poplatek stanoven na desetikorunu a k tomu město vybírá dalších šest korun za využité lůžko za den.

Stejnou částku za obsazené lůžko platí i lidé v Kralupech nad Vltavou. A například ve Veltrusech, kam návštěvníky láká především zámek, je poplatek za rekreaci stanoven na deset korun denně a za využité lůžko tam lidé platí polovinu. Naopak Neratovice jsou na tom podobně jako Mšeno, poplatky pro turisty se tam nevybírají.

Čtěte také: Peníze na zpevnění cest na Blatech nebudou ani letos