Nadměrný energetický příjem a konzumace alkoholu může u diabetiků vést k hyperglykémii, hypoglykémii nebo až ke ztrátě vědomí. Anebo dokonce ke zhoršení ischemických potíží, při kterých hrozí riziko mozkové příhody či infarktu.

Velký pokles hladiny cukru v krvi hrozí zejména u cukrovkářů, kteří si aplikují inzulin. Toto riziko se však výrazně snižuje u pacientů, kteří užívají inzulinová, tedy takzvaná dlouhodobá analoga, která jsou podle lékaře mělnického Metabolického centra Jiřího Březiny připravená biosynteticky.

„Dlouhodobá analoga umožňují lépe napodobit základní produkci inzulinu ve slinivce břišní," vysvětluje lékař. „Většinou mají čtyřiadvacetihodinový účinek, takže se mohou podávat pouze jednou denně. Především ale mají předvídatelnější a rovnoměrnější vstřebávání než předešlé inzuliny a v kombinaci s krátkodobými analogy, které působí rychleji, umožňují flexibilnější život s cukrovkou," říká Jiří Březina.

Diabetici by ale neměli spoléhat pouze na modernější a bezpečnější léky. Přesto si mohou vánoční svátky užít dosytosti, stačí, když budou dodržovat následující rady.

  • Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z dobrého jídla neroste úměrně s jeho množstvím.
  • Nemějte vánoční dobroty neustále na očích. Čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat, tím méně ho sníte.
  • Pozor na návštěvy. Nemusíte sníst všechno, co vám druzí nabídnou. Naučte se asertivně odmítat.
  • Posviťte si na tuky. Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové a tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy a rostlinné tuky. Uberte z receptu část tuku a nahraďte ho mlékem, jogurtem nebo kefírem. Místo klasické majonézy použijte majonézu light nebo bílý jogurt.
  • Nekupujte, vařte. Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Nekupujte náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem.
  • Smažte zdravěji. Používejte místo slunečnicového oleje řepkový, je tepelně stabilnější.
  • Vyhněte se bílé mouce. Lze ji nahradit celozrnnou, která má dvakrát více vlákniny a podstatně více minerálních látek i vitamínů.
  • Neslaďte, ovoce je lepší. Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete využít ovoce, nekalorická sladidla, sladidlo sukralóza nebo rostlinu stévii. Stejně tak se raději zakousněte do jablka než do vánočního cukroví.
  • Alkohol je metla lidstva. Vyhýbejte se zejména tomu tvrdému, namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.
  • Nehladovte. Jezte pravidelně a nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují tak glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.
  • Dodržujte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň sedm sklenic nekalorických tekutin.
  • Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte nebo vyřezávejte panenky ze dřeva, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny.
  • Hýbejte se. Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje krevní cukr v rozumných hodnotách. Nazujte si brusle a jděte se bavit na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.
  • Neztraťte kontrolu. Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru, krevní tlak a sledujte příjem soli.

Více informací a praktickou nutriční kalkulačku najdete na webu www.lecbacukrovky.cz.